Ken je dat? Je bent aan het opruimen en schoonmaken, maar alles is binnen een paar uur weer een rommel. Of is het zo dat wanneer je opruimt er niet veel veranderd? Tijd om hier wat aan te doen! En onwijs gehypede opruim methode is de KonMari methode en hier lees je er alles over.
Maak kennis met Marie Kondo: een ware neat-freak en opruimtalent. Haar boek ‘The life-changing magic of tidying up’ is inmiddels bestseller en wordt verkocht in 25 landen. In het boek beschrijft ze hoe je je huis georganiseerd en opgeruimd kan houden, maar de achterliggende gedachte is nog veel belangrijker. Zo beschrijft ze de consumptiemaatschappij waarin wij leven, een maatschappij waarin we maar kopen en bewaren. Hierdoor weten we niet meer wat we nou eigenlijk hebben en koesteren we onze spullen niet meer. Hier wilt ze verandering in brengen. Ze heeft een heel boek vol tips geschreven en hieronder hebben wij de belangrijkste richtlijnen op een rijtje gezet.
WEGGOOIEN
De twee belangrijkste elementen van de KonMari methode zijn weggooien en opruimen. Het doel is om enkel bezittingen te hebben waarbij ‘ a spark of joy’ ontstaat. De overige bezittingen heb je niet nodig, dus kan je ze wegdoen. Het is erg belangrijk om streng te zijn bij het sorteren. Je hoeft de spullen natuurlijk niet altijd echt weg te gooien, wellicht kun je recyclen, verkopen of doneren.
VASTE PLEK
Met KonMari is het ook erg belangrijk om een structuur te creëren. Dit doe je door je spullen te sorteren op een vaste wijze. Alles heeft maar één plek. Denk er bijvoorbeeld aan om dingen die je dagelijks nodig hebt, zoals sleutels en geld, bij elkaar op te bergen. Ook alle boeken krijgen een vaste plek, net zoals alle snoertjes die je nodig kunt hebben in huis. Zo is het vinden van de spullen ook aanzienlijk makkelijker, en bergt het sneller op. Wanneer je je spullen opbergt op meerdere plekken, zorgt dat juist weer voor meer onrust.
KASTEN EN LADES
Een rommel-la is uit den boze volgens de KonMari methode! Ook al is alles uit het zicht, moeten ook je kasten en lades opgeruimd en georganiseerd zijn. Door kleine bakjes in lades te plaatsen, en dozen in kasten, kun je duidelijk elk item een plek geven.
PAPIER
Marie Kondo is ook erg helder over het gebruik van papier: ze vind het compleet overbodig om veel papier te bewaren, gezien de wereld waarin we leven vol technologie is. Hierdoor is het onnodig om dingen die je online kunt bewaren, ook in je huis te bewaren. Denk aan een mapje met afschriften of informatie van de belastingdienst. Vaak kun je die allemaal online opvragen en in de cloud bewaren. Erg belangrijke documenten kun je wel bewaren, maar die dit dan in een grote map en zet deze dan ook op een vaste plek!
HET RESULTAAT: DIERBARE SPULLEN
Na het volgen van het hele KonMari stappenplan is het de bedoeling dat je jezelf alleen nog maar omringt met spullen die je echt dierbaar zijn. Voor de een is dit een boekenkast met mooie tweedehandse boeken, en voor de ander een goed gevulde kledingkast. Bepaal wat voor jou belangrijk is, maar onthoud dat het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit. In het weggooien is Marie Kondo behoorlijk rigoreus, maar het werkt echt! Een opgeruimd huis staat nu eenmaal voor een opgeruimde geest.
Bestel hieronder haar boek:
[bol_product_links block_id=”bol_57dbf4c50e09c_selected-products” products=”9200000021159738″ name=”kondo” sub_id=”” link_color=”F79222″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”F16C63″ deliverytime_color=”53AB96″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.