UPDATE: Dit artikel is verouderd. Alle tips en informatie rondom het bepalen en wijzigen van de huurprijs van de woonruimte kun je hier terugvinden op Kamernet: Tips voor verhuurders / huurprijs en hoe bepaal je de huurprijs
Hoe weet je als huurder of je niet teveel betaalt voor je kamer? En hoe weet je als verhuurder wat je voor je kamer kunt vragen? Er is wettelijk een maximale huurprijs vastgesteld door de overheid, waaraan je je dient te houden. De maximale huurprijzen gelden voor zowel kamers, als appartementen.
Puntensysteem
Door middel van een puntensysteem kun je uitrekenen wat de kale huur maximaal mag bedragen. Het puntensysteem heet ook wel het woningwaarderingsstelsel. De punten in het systeem geven de kwaliteit van de woning aan. Voor elk onderdeel van de woning, krijgt deze punten. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs mag zijn. Let op dat het puntensysteem alleen geld voor de kale huur! Bovenop deze huurprijs komen nog eventuele servicekosten zoals gas, water en elektriciteit.
Klik hier om jouw maximale huurprijs te berekenen.
Uitzonderingen
Niet voor alle woningen geld dit puntensysteem. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen onzelfstandige en zelfstandige (eigen ingang, toilet en keuken) woningen. Het puntensysteem geldt niet voor woningen met een geliberaliseerd huurcontract en woningen in een schaarstegebied kunnen extra punten ontvangen. Voor hospitakamers gelden ook aparte regels met betrekking tot de maximale huurprijs.
Huurverhoging
Een verhuurder mag 1 keer per 12 maanden de huur van de kamer/het appartement verhogen. Dit gebeurt meestal op 1 juli. Hierbij moet de verhuurder dit minstens 2 maanden van te voren, schriftelijk, aan de huurder laten weten en moet hij/zij zich houden aan de maximale huurverhoging.
Maximale huurverhoging 1 juli 2011 – 1 juli 2012: 1,3%
Maximale huurverhoging 1 juli 2012 – 1 juli 2013: 2,3%
Ik betaal teveel voor mijn kamer, wat nu?
Vraag allereerst een verlaging van de huurprijs aan bij je verhuurder. Dit kun je het beste schriftelijk doen, met daarin de uitslag van het puntensysteem als argument. Gaat je verhuurder hier niet mee akkoord, dan kun je de huurcommissie inschakelen.
TIP: Je hebt ook recht op (tijdelijke) huurverlaging wanneer er sprake is van ernstig achterstalig onderhoud. In dit geval laat je de problemen schriftelijk weten aan de verhuurder. Wanneer de verhuurder de woning vervolgens niet binnen 6 weken opknapt, kun je de huurcommissie inschakelen.
Of je nu op zoek bent naar een kamer in Lutjebroek (ja, dat is echt een plaats!) of een kamer wilt verhuren in het centrum van Amsterdam, jij kunt op Kamernet terecht. Kamernet is het grootste kamernetwerk van Nederland en is er voor iedereen die op zoek is naar een leuke kamer of een kamer te huur heeft staan!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.