In de basis zijn er drie soorten huurperiodes. Tijdelijke huur, huur voor bepaalde tijd en huur voor onbepaalde tijd. In principe is huur voor bepaalde tijd ook tijdelijke huur, maar tijdelijke huur betreft vaak een kortere periode.

Tijdelijke huur
Met tijdelijke huur wordt vaak onderhuur bedoelt. Veel personen bieden hun woning aan ter verhuur wanneer zij bijvoorbeeld een aantal maanden naar het buitenland gaan. In het huurcontract wordt vaak de te huren periode duidelijk aangegeven.

Huur voor bepaalde tijd
Met huren voor bepaalde tijd wordt meestal huren voor bijvoorbeeld één of twee jaar bedoeld. De verhuurder kan om verschillende redenen ervoor kiezen om jouw de woning maar voor één of twee jaar te laten huren. Dit wordt ook duidelijk in het huurcontract aangegeven. Een verhuurder kiest vaak voor een huurcontract van één jaar, zodat hij of zij meer controle heeft. Bij een huurcontract voor onbepaalde tijd kan de verhuurder alleen bij wangedrag de huur opzeggen. Wanneer de verhuurder kiest voor een huurcontract van één jaar kan hij of zij na één jaar de huur gemakkelijk beëindigen. Indien de huurder een nette huurder is, wordt het contract van één jaar meestal gewoon verlengt door de verhuurder.

Huur voor onbepaalde tijd
Bij huur voor onbepaalde tijd, sta je in je recht om de woning voor onbepaalde tijd te huren. Dit heet ook wel huurbescherming. De verhuurder mag de huur alleen opzeggen, indien hij hier een wettelijke reden voor heeft.