Wist je dat in Groningen 75 % van de studenten te veel huur betaalt? Dit hoge percentage is in andere delen van het land helaas niet veel lager. Als je onderstaande tips goed opvolgt, kan je veel geld besparen op je huur! Je kunt via de huurcommissie voor 25 euro je gelijk halen, als je huurbaas niet wil meewerken aan een lagere huur. Onze vrienden bij Protega hebben de onderstaande punten opgescheven als belangrijkste punten waar verhuurders vaak te veel geld voor rekenen.

1. Bemiddelingskosten
Als je iets huurt dan moet je over het algemeen bemiddelingskosten betalen. Dit is compleet niet nodig, omdat de wet dit verbiedt 7:417 lid 4 BW. Dit geldt voor alle kosten die je moet betalen voor het aangaan van een huurcontract. Deze opgelegde kosten hebben namen zoals sleutelgeld, tekengeld en makelaarskosten. Dit is een kleine greep aan vage kosten die je zogenaamd moet betalen voor het aangaan van een huurcontract.

2. Te hoge huur
Zoals in de inleiding gezegd betalen de meeste studenten te veel huur. In de wet is een maximale prijs vastgesteld voor de kale huur. De kale huur is de totale huur min de servicekosten. Via de huurcommissie kan je de maximale kale huur uitrekenen die je huurbaas maximaal mag vragen.

3. Servicekosten
Naast de kale huur worden er ook vaak te hoge kosten berekend voor de servicekosten. Je huurbaas mag de volgende servicekosten in rekening brengen: gas, water, licht en spullen die in het huis gezamenlijk worden gebruikt. Bij deze spullen moet je denken aan de vloerbedekking in de gemeenschappelijke ruimtes, rookmelders en brandblussers. Deze spullen mag je huurbaas maar vijf jaar in rekening brengen na de aanschaf van deze spullen. Ook mag hij maar 5 % administratiekosten berekenen over de servicekosten.

4. Onderhoud
Een ander veel voorkomend probleem bij huren is het onderhoud. Hierbij is vaak de vraag wie er moet betalen voor het onderhoud. In principe stelt artikel 7:206 BW dat de verhuurder al het grootonderhoud op zich moet nemen. Als de verhuurder weigert om onderhoud te plegen, kan je aandringen op een lagere huur. Hiermee kan je een huurkorting krijgen tot wel 60 %. Hiervoor moet je wel naar de huurcommissie.

5. Borg
De Verhuurder hoort de borg aan het eind van het huurcontract terug te gegeven. Als de verhuurder dit niet doet, moet hij aantonen waarom jij geen recht hebt op de teruggave van borg. Via de huurcommissie kan je alsnog je borg terugkrijgen, als de verhuurder geen goede rede kan geven.

Heb je meer vragen? Of toch niet zeker over hoe iets werkt? Klik hier en vraag kosteloos advies aan Protega!