Ga je voor het eerst op kamers? Dan zul je waarschijnlijk wat nieuwe spullen (moeten) kopen om je kamer in te richten. Denk aan bijvoorbeeld een nieuw bed, een bureau, een kast, een televisie, keukenspullen, wat leuke woonaccessoires en eventueel een kleine bank als je hier de ruimte voor hebt. Met een beetje geluk kun je van familie en vrienden wat oude meubels overnemen, maar sommige dingen zul je ook nieuw (of tweedehands) moeten kopen. Al met al zal er in je totale inboedel best wat geld gaan zitten. Je kunt ervoor kiezen om de spullen in je studentenkamer te verzekeren. Hoe werkt dat precies en hoe verzeker je die spullen? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Het verschil tussen de opstal- en inboedelverzekering

Er zijn twee type woonverzekeringen: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Met een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, is alles verzekerd wat aan het huis vastzit. Zoals bijvoorbeeld schade aan muren en het dak, maar ook aan keuken- en badkamermeubels die vastzitten aan de woning. Als je een studentenkamer huurt, hoef jij je over deze verzekering niet druk te maken. De verhuurder (de eigenaar van de ruimte) is namelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor je inboedel; alle verplaatsbare spullen die er in jouw studentenkamer staan. Hiervoor kun je een inboedelverzekering afsluiten.

De dekking van een inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd voor schade door brand of ontploffing, waterschade, stormschade (vanaf windkracht 7), inbraak, diefstal en vandalisme. Let op: de verzekeraar stelt vaak als voorwaarde dat er een slot op je kamerdeur zit. Zorg er dus voor dat je kamer op slot kan. Als je kiest voor de (wat duurdere) allriskverzekering, ben je ook gedekt voor schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen. Je krijgt dan bijvoorbeeld ook een vergoeding als je per ongeluk een glas rode wijn omgooit over je tapijt. Als je erg onhandig bent, kan het afsluiten van een allrisk verzekering dus wel handig zijn.

Aanvullende inboedelverzekering

Naast de basisverzekering kun je er nog voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten, zoals een glasverzekering en een kostbaarhedenverzekering. Een glasverzekering is voor jou als student hoogstwaarschijnlijk niet nodig. In de meeste gevallen is de huisbaas hier namelijk verantwoordelijk voor. Met een kostbaarhedenverzekering kun je kostbare spullen in huis, zoals sieraden, audiovisuele apparatuur en geld, verzekeren tegen schade of diefstal. Heb jij veel kostbare spullen in je studentenkamer liggen, dan kan het verstandig zijn om deze aanvullend te verzekeren.

Eigen risico inboedelverzekering

Vaak geldt bij een inboedelverzekering een eigen risico van tussen de 100 en 500 euro per gebeurtenis. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je de schade vergoed krijgt. Vaak kun je er ook voor kiezen om een hogere premie te betalen, zodat je geen eigen risico hoeft te betalen.

Waarom een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar het kan wel handig zijn om er een af te sluiten. Een inboedelverzekering kost vaak slechts een paar euro per maand. Het kan helaas gebeuren dat er ingebroken wordt in je studentenhuis, een brand uitbreekt of er op een andere manier schade ontstaat aan jouw spullen. Als je spullen niet verzekerd zijn, kan dat je best wat geld kosten. Zeker als je een groot deel van je inboedel onverwachts opnieuw moet aanschaffen. Als student heb je niet zo veel te besteden. Daarom kan het verstandig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en je spullen te verzekeren. Als er dan iets gebeurt, krijg je een schadevergoeding van de verzekering waarmee je nieuwe spullen kunt kopen. Dat kost je daarmee minder dan de maandelijkse premie die je kwijt bent.

Heb je nog inspiratie nodig voor de inrichting van je studentenkamer? Bekijk onze tips om van je studentenkamer een paleisje te maken.