Waarom zou je vandaag wat doen wat je morgen ook kunt doen? Een stukje wijsheid, maar jouw onderwijsinstelling is het hier (helaas) hoogstwaarschijnlijk mee oneens. Nu het nieuwe collegejaar al geruime tijd is begonnen, zal je alweer merken dat alle goede voornemens niet zo makkelijk waar te maken zijn. Uitstelgedrag, of in studententaal S.O.G., is niet perse hetzelfde als luiheid. Het kan ook ontstaan uit anxiety, (faal)angst of negatief perfectionisme. Deze spanningen leiden dan weer tot stress. Stress ontstaat dus wanneer je hersenen iets aan het ontwijken zijn: zo ook wanneer je niet de dingen doet die je moet doen. De simpele oplossing om stress op te lossen is dus om het gewoon te doen. Hoe? Hieronder vind je de beste tips!
1. Zelfkennis
Wat doe jij als je S.O.G.’t? Maak je doodles? Zit je op 9gag? Zoek je droomhuizen? Het is heel belangrijk om jezelf goed te kennen en om te weten hoe ontwijkgedrag eruitziet. Zo kun je het vroeg detecteren en aanpakken. Ook kom je te weten wat er nou voor zorgt dat je alles ineens gaat uitstellen. Dit zorgt ervoor dat je je minder onzeker hoeft te voelen over het uitstelgedrag.
2. Oefen met tijdsmanagement
Schat voor elke taak ongeveer in hoeveel tijd je eraan kwijt zal zijn. Dit helpt met effectief plannen. Vergeet dan niet na afloop om te bekijken of je verwachtingen en de werkelijkheid gelijk aan elkaar zijn. Zo leer je elke keer meer over hoe je je tijd het beste kunt indelen.
3. Wissel van perspectief
Denk na over de reden dat je deze studie hebt gekozen! Er zal toch vast wat zijn waar je meer over wilde weten, of iets dat je onwijs aantrok aan de opleiding? Denk dus niet aan je cijfer, maar aan wat je interessant vindt en wat je kunt leren. Op deze manier is je opdracht minder intimiderend en zul je meer leren. Ook maak je van de opdracht een persoonlijk doel, waardoor je sneller je best zult doen.
4. Kies taken uit waarvan je weet dat je ze af krijgt
Super goed dat je een planning maakt, maar is het wel haalbaar om alles in één keer in te plannen? Bij een planning is het heel belangrijk dat deze haalbaar is, dus zet alleen maar de taken erop waarvan je denkt dat je ze af krijgt. Let er ook op dat je de belangrijke taken eerst doet, sommige opdrachten kunnen best wel wachten!
5. Werk in een inspirerende omgeving
Een inspirerende omgeving is essentieel bij het leveren van goed werk. Kies een ruimte uit waar jij je goed kunt concentreren, zonder dat het een grijze depressieve ruimte is. Elke bibliotheek heeft bijvoorbeeld zalen welke je kunt reserveren en waar je kunt werken. Zorg er daarnaast ook voor dat je alleen je laptop gebruikt wanneer je deze nodig hebt en niet in een ruimte met een TV gaat zitten. Zo verminder je afleidingen en blijf je langer in je concentratie zone.
6. Wees realistisch
Denk goed na bij de doelen die je jezelf stelt: verandering is een proces, geen kill switch! Wees geduldig en hou je doelen constant voor ogen. Wanneer je dit doet, zul je merken dat je jezelf minder snel zult saboteren en zult opgeven. Zo heb je ook geen onmogelijke verwachtingen.
7. Positiviteit
Sta eens stil bij je gedachtes tijdens het uitstellen. Vaak zul je merken dat deze negatief zijn. Wees je hier bewust van en verander je gedachtegang. Wanneer je positiever nadenkt, zul je meer motivatie hebben om je doelen te bereiken. En onthoud dit: fake it ’till you make it. Ook al zul je niet direct overtuigd van je positieve mindset, kan dat zomaar overslaan!
8. Plan alleen belangrijke dingen
Nog even terug op je planning: je kunt wel alles wat je moet doen in je agenda zetten, maar dat kan je juist een verstikkend gevoel geven waardoor je wellicht juist wilt opgeven. Onrealistische verwachten zijn zo snel in de kiem gesmoord. Plus: wanneer je alle taken af hebt die je hebt geplant, geeft dat een onwijs goed gevoel!
9. Verdeel een taak in veel kleine stukjes
Door je taken uit te voeren in kleine stukjes van je tijd, lijkt het of je met minimale moeite de taak hebt afgerond. De taak lijkt kleiner, minder intimiderend en minder belangrijk. Door dit gevoel zal je neiging om uit te stellen verminderen en voel je je uiteindelijk beter.
10. Stop met dromen!
“Ik ga cum laude afstuderen en word de beste in mijn klas” of “ik ga het beter doen dan mijn broer/zus/bff/vader/nicht/buurjongen/aardsrivaal/batman” zijn niet erg positieve gedachtes. Daarnaast is een bekend gezegde hope breeds eternal misery! Misschien een tikje overdreven, maar het punt is dat je niet te veel bezig moet zijn met de toekomst en niet te hoge verwachtingen stelt. Vooral jezelf vergelijken met anderen is slecht idee – hiermee kun je je positieve instelling negatief beïnvloeden.
11. Verwacht tegenslagen
Er bestaat geen succes zonder tegenslagen, dus je kunt ze maar beter verwachten in plaats van er tegenop kijken. Dit geeft je het idee dat je het lot in eigen handen hebt, waardoor je taken makkelijker lijken.
12. Schakel je omgeving in
Wanneer je vrienden/ouders/huisgenoten/docenten/studiegenoten/koffiedame je constant herinneren aan je taken, zul jij uiteindelijk zelfs uit irritatie je taken willen voldoen. Wat is nou irritanter dan een opdracht? Iemand die zeurt over je opdrachten! Precies: dus vertel het aan iedereen zodat jij wel je opdrachten moet maken.
13. Beloningen!
Door jezelf te belonen na het volbrengen van (delen van) je taken, krijg je een beter gevoel en een beter zelfbeeld. Door jezelf positief te belonen, creëer je meer motivatie. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere latte tijdens het studeren of juist een rondje hardlopen!
14. Vergeef jezelf
Niemand is perfect, zeker niet iemand die probeert uitstelgedrag te verminderen! Dus indien het toch niet gaat zoals jij het zelf had verwacht, moet je jezelf ook leren vergeven. Het is oké om een keer een fout te maken, toch tijd te verspillen of alle stofjes in de lucht te tellen.
Wat vind jij van deze tips? Laat ons weten als je nog meer ideeën hebt of je deze tips hebt uitgeprobeerd!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.