Nu de zomer weer voorbij is en het collegejaar weer begint, is dagenlang luieren helaas verleden tijd. Maar hoe kom je dan weer terug in je studeerritme? Met deze tips beland je weer in no-time in je oude ritme met meer structuur en discipline! 

  1. Lijstjes
    Het werken met lijstjes is echt heel fijn. Waarom? Het geeft je een goed overzicht van je taken. Je kunt letterlijk iets van je lijstje af halen als je het hebt gedaan. Een dikke rode streep. Een perfecte vink mag ook.
  2. Agenda
    Waarschijnlijk koop je al ieder jaar een agenda. Dit jaar is het tijd om ‘m te gebruiken. Hoewel in je iPhone typen makkelijk is, blijven taken beter in je hoofd zitten als je ze daadwerkelijk opschrijft. Hierbij geldt ook het voordeel van het eerste punt: streep vooral de dingen die je al af hebt door.
  3. Notitieboekje
    Als je nou een boekje gebruikt voor al je college aantekeningen, heb je alles in een overzicht. Daarnaast zijn notitieboekjes ook vaak mooi. Handig, fun en stijlvol? Juist, daarom heb je een notitieboekje nodig.
  4. Gestructureerde werkplek
    Nu je alle benodigdheden in huis hebt, kun je natuurlijk beginnen met studeren. Let er dan wel op dat je daar een goede plek voor hebt. Bij voorkeur niet je bed. Denk bijvoorbeeld aan een plekje aan de eettafel of aan je eigen bureau. Heb je extra tips nodig, check dan deze infographic over een gestructureerde werkplek.
  5. En ook je bestanden op je computer organiseren
    Huh, wat? Mijn laptop structureren? Ja, dat is precies wat we zeggen. Wanneer je mapjes hebt voor al je bestanden is het vinden ook makkelijker. Naast het feit dat je allemaal ruimte op je harde schijf opent, kun je op deze manier onnodige bestanden verwijderen. Een andere optie is om de onnodige bestanden op een drive of cloud op te slaan.
  6. Koop je boeken (op tijd)
    Je maakt een goede start als je al je boeken hebt. Wij begrijpen dat dit een grote investering is, maar vaak kun je ze ook tweedehands scoren. Lukt dit niet? Dan zet je ze aan het einde van het semester op marktplaats of bol.com.
  7. Print de syllabus
    Nu je al je boeken hebt, is het handig om te weten wat je ermee moet doen. Daarvoor heb je de syllabus van het vak nodig. Print die uit en bekijk wat je moet lezen. Ga dan terug naar stap 1 en 2 en noteer dit op je lijstje en in je agenda.
  8. Manage je tijd
    Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Je moet goede cijfers behalen, aanwezig zijn bij werkgroepen en colleges, werken om je studie en huis te kunnen betalen en dan verwachten mensen ook nog eens dat je een sterk sociaal leven hebt. Wat een klus! Maak een planning van je verplichtingen in de week. Soms heb je een rustige collegeweek en heb je het grootste deel van je opdrachten al gemaakt, dan kun je bijvoorbeeld extra werken.
  9. Slaap voldoende
    Het is mogelijk: voldoende slapen. Toch moet je hiervoor af een toe een borrel overslaan. Luister vooral naar je lichaam en slaap niet telkens enkele uurtjes per nacht. Het is zelfs bewezen dat studenten die weinig slapen in een tentamenweek minder goede resultaten halen dan studenten die wel voldoende slapen.
  10. Denk aan jezelf! 
    Naast studeren, werken, sociaal zijn en je familie bezoeken is het belangrijk om tijd voor jezelf te maken. Ga vooral af en toe een rondje hardlopen, de sportschool in of een lesje yoga doen. Vergeet ook niet naar de kapper te gaan en af en toe in de zon te zitten voor je vitamine D. Bekijk het zo: wanneer je jezelf niet goed voelt, kun je niet alle verplichte maar ook leuke dingen doen.

En, heb jij goede voornemens voor dit collegejaar? Met deze tips weten we zeker dat het goed gaat komen en jij snel die afstudeerborrel kunt organiseren.