Net als in iedere woning heb je ook in het studentenhuis voldoende verlichting nodig. Daarnaast is de verlichting een geweldige mogelijkheid om op de kosten te besparen én een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hoe zorg je er nu voor dat je de verlichting in het studentenhuis zo duurzaam mogelijk gebruikt? We geven je een aantal handige tips.
1. Gebruik LED lampen
De kans is groot dat er nog steeds gloei- of spaarlampen in het studentenhuis hangen; en dat is zonde. De meest duurzame vorm van verlichting is namelijk de LED verlichting. Deze heeft maarliefst 70% minder energie nodig dan andere lampen, gaat wel 10 jaar mee én bespaart hierdoor flink op de kosten. Is de lamp aan vervanging toe? Dan mag de oude lamp gewoon in de prullenbak. Je kunt deze LED lampen op allerlei manieren toepassen; in leuke, kleurrijke LED strips bijvoorbeeld of als basis van de TL verlichting in de keuken.
2. Installeer een bewegingssensor
Zeker in een studentenhuis branden er vaak onnodig veel lampen. Iemand gebruikt keuken of toilet, vergeet de lamp uit te doen, en deze staat vervolgens de hele nacht te branden. Het resultaat? Hogere slijtage van de lampen en daarnaast een hogere energierekening. Door op locaties zoals de opslag of toilet een bewegingssensor te installeren, voorkom je dit soort problemen en weet je zeker dat de verlichting altijd op het juiste moment uit gaat.
3. Maak gebruik van de zon
Heb je een tuin of terras dat verlicht moet worden? Verlicht deze dan met solar verlichting. De solar verlichting werkt op basis van zonne-energie en heeft hierdoor geen stroom nodig. Daarnaast hoeft de zon niet eens te schijnen om de verlichting op te laden; gewoon natuurlijk licht is vaak al voldoende. Is de lamp leeg? Dan gaat deze vanzelf uit totdat deze de volgende dag weer opgeladen wordt.
4. Gebruik timers of schakelaars
Heb je geen budget om bewegingssensors te installeren? Schaf dan een aantal handige timers of schakelklokken aan. Je stopt deze tussen de stekker en het stopcontact, en stelt de tijd in zoals jij dat wilt. Zo hoef je nooit meer na te denken over het aan- en uitzetten van de verlichting: dit gebeurt gewoon automatisch.
5. Gebruik dimmers
Probeer waar mogelijk dimmers te gebruiken: een lamp op half vermogen verbruikt natuurlijk minder energie dan een lamp die op vol vermogen brandt. Daarnaast brengt een dimmer ook nog eens wat extra sfeer in de ruimte.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.