Woon je pas sinds kort op kamers? Of heeft je huisbaas de huur ineens verhoogt? Heb jij vragen of ben jij het oneens met de ingreep? In deze gevallen kun je terecht bij de huurcommissie of bij een huurteam. Maar wat is nou het verschil en hoe zit het proces eruit? Kamernet helpt je verder met een simpele uitleg.
Huurcommissie
Wanneer je het gevoel hebt dat je te veel betaald of je huisbaas je geen gelijk geeft, kun je terecht bij de huurcommissie. Samen met de huurcommissie kun je er dan voor zorgen dat je enkel de wettelijke huurprijs gaat betalen voor je woning. Bij de huurcommissie kun je ook opzoeken of de verhuurder al eens eerder een geschil op deze wijze heeft moeten oplossen, ook handig om vooraf te checken dus!
Je kunt voor de volgende zaken terecht bij de huurcommissie:
- Wanneer je kale huurprijs hoger is dan volgens het puntensysteem
- Wanneer je een verschil wilt weten tussen een all-in prijs en de kale huurprijs en servicekosten
- Wanneer je na een woningverbetering niet akkoord gaat met een huurverhoging
- Wanneer je een tijdelijke huurverlaging wilt aanvragen vanwege achterstallig onderhoud
- Wanneer je te hoge servicekosten betaald
In het geval dat je een proces begint bij de huurcommissie dien je allereerst een verzoekschrift aan te vragen op de website van de huurcommissie. Dit is een online formulier waarna je een bevestiging van je contactgegevens ontvangt. Vervolgens betaal je een bedrag van 25 euro. Dit bedrag krijg je terug als je je gelijk hebt behaald.
Hierna komt iemand langs van de commissie om de woning te bekijken en met beide partijen te praten. De werknemer maakt een rapport op en daarna kunnen zowel jij als de verhuurder tijdens de hoorzitting een reactie op geven. Na zo een hoorzitting krijg je binnen 6 weken een uitslag toegestuurd. Indien je gelijk hebt gekregen, krijg je je geld terug en wordt de verhuurder gedwongen om de huurprijs te verlagen zolang jij er woont.
Huurteams
Vaak vinden studenten het overdreven of onnodig om naar een huurcommissie te stappen, maar er is nog een andere oplossing. Je kunt ook naar zogenoemde huurteams. In verschillende steden zijn er door gemeenten en wijkcentra huurteams opgezet. Zij staan huurders bij in geschillen over de huur van je woning. Deze teams zijn toegankelijker dan de huurcommissie en kunnen je helpen bij het proces. Deze hulp is gratis en vrijblijvend. In veel studentensteden zitten huurteams, die allemaal ongeveer dezelfde werkwijze hebben. Ze zijn onafhankelijk en kunnen je helpen met je puntentelling door langs te komen en de oppervlakten op te meten. Hieronder is de contact informatie te vinden van verschillende studentensteden. Staat jouw stad er niet tussen? Bij de rechtswinkel uit jouw omgeving kunt je terecht voor gratis juridisch advies of natuurlijk bij de studentenlijn van de LSVb.
Heb jij wel eens een geschil gehad met je huisbaas? En hoe liep dat dan af? Laat het ons weten in de comments!
Bron: LSVB
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.