Dat er in Nederland een chronisch tekort aan studentenwoningen bestaat, is algemeen bekend, het is erg lastig om een betaalbare woning van kwaliteit te vinden.

Vandaar is het nieuws dat er het afgelopen jaar door het landelijk actieplan studentenhuisvesting (LAS) ruim 6.300 extra studentenwoningen zijn bijgebouwd onwijs fijn. Deze studentenwoningen, samen met degene die nog in aanbouw zijn tot 2016, uit op zeker 26.850.  Dit is ruim meer dan het afgesproken aantal van 16.000. Dit schrijft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer op basis van cijfers van Kences.

Buiten de partijen die bij het LAS zijn betrokken, zijn ook particuliere partijen actief met het bouwen van studentenhuisvesting. Dit zijn nogmaals 22.000 studentenwoningen voor 2016! In totaal komen er tot 2016 ongeveer 49.000 studentenwoningen in Nederland bij. Ondanks het extra aantal studentenwoningen blijven in studentensteden als Amsterdam en Utrecht toch een redelijk groot tekort.

Hoe komt het dat er nu veel meer studentenwoningen worden gebouwd?

Het Rijk heeft de afgelopen jaren een aantal wetten en regels voor studentenwoningen versoepeld. Zo is de minimale oppervlakte voor nieuwe studentenwoningen per 1 juli 2015 van 18 naar 15 m2 gegaan en is de verplichting voor een eigen balkon of fietsenhok geschrapt. Campuscontracten worden uitgebreid voor promovendi. Ook zijn de administratieve lasten voor verhuurders aangepakt; verhuurders hoeven niet langer het inkomen van studenten te toetsen, een bewijs van inschrijving aan een onderwijsinstelling volstaat.

Bron: Rijksoverheid