Als student zijnde heb je het niet altijd even ruim. Je betaalt huur voor je woonruimte, boodschappen, verzekeringen en alles wat er bij het dagelijkse leven hoort; en dan hebben we het nog niet over de studie gehad. Maar hoe kun je nu voorkomen dat je blut raakt wanneer je op kamers gaat wonen? We geven je een aantal handige tips.
1. Verzeker je tegen onverwachte kosten
Ongelukjes kunnen ervoor zorgen dat je zomaar ineens voor onverwacht hoge kosten komt te staan. Wanneer een huisfeestje uit de hand loopt bijvoorbeeld, of je tijdens een potje Fifa per ongeluk de televisie van je huisgenoot omstoot. Dit zijn schadeposten die jij als student er natuurlijk niet bij kunt hebben; zoveel spaargeld staat er meestal niet op die rekening. Je kunt dit oplossen door goed naar de juiste verzekeringen te kijken, zoals bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering van FBTO. Zo betaal je maar een paar euro per maand en ben je toch gedekt in geval van grote onverwachte schade. Je kunt zelfs een speciale studentenverzekeringen bij FBTO afsluiten. , dan kan het zomaar eens zo zijn dat je een mooie pakketkorting krijgt en nog minder hoeft te betalen!
2. Budgetteren kun je leren
Het hanteren van budget is, zeker wanneer je voor het eerst op kamers gaat wonen, ontzettend belangrijk. Leg maandelijks al je lasten en inkomsten naast elkaar, en kijk vervolgens welke bestedingsruimte je per sector hebt. Zet bijvoorbeeld een x bedrag klaar voor huishoudelijke uitgaven, een x bedrag voor vaste lasten, school, feestjes, en ga zo maar door. Je zou dit budget zelfs als contanten in aparte potten kunnen doen. Zo weet je precies hoeveel je nog aan budget hebt voor die specifieke maand.
Lees ook: 5 handige bespaartips voor studenten
3. Meer contant, minder pin
Hoewel de pinpas ontzettend handig is, maakt deze het ook enorm lastig om een goed overzicht op je uitgaven te hebben. Juist door zoveel mogelijk contanten te gebruiken en altijd maar een specifiek bedrag op zak te hebben (hoeveel het budget toelaat natuurlijk), kun je precies en heel bewust zien hoeveel je uitgeeft. Dit zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je op tijd aan de bel kunt trekken wanneer het financieel even wat minder lijkt te gaan!
4. Geef geld pas uit als je het hebt
Het is erg verleidelijk om het loon dat over een week gestort wordt al eerder uit te geven; en toch kun je dit beter niet doen. Je weet namelijk maar nooit wat er gaat gebeuren, en een kleine miscommunicatie met je bank kan er al voor zorgen dat dit loon ineens weken later komt.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.