Wintersport: toch geen overbodige luxe voor arme studenten. Deze jaarlijkse vakantie staat niet geheel in het teken van sportactiviteiten. Après-skiën, leuke kroegen, een goed pak sneeuw en leuke mensen zijn natuurlijk ook dingen die aanzienlijk meetellen! In het teken van last-minute alsnog een wintersport vakantie boeken, hebben wij de 7 leukste wintersportgebieden voor studenten in Oostenrijk en Frankrijk op een rijtje gezet!

LesDeuxAlpes

Les Deux Alpes, Frankrijk

Aangesloten op het skigebied La Grave en gelegen op ruim 2000m hoogte, is Les Deux Alpes een ideale bestemming om het hele jaar door te wintersporten. Buiten de sneeuwzekerheid door de nabijgelegen gletsjer, staat Les Deux Alpes ook bekend als een van de beste dorpen voor après-ski in Frankrijk! Het dorp staat bij Nederlanders al jaren hoog aangeschreven, vooral bij de jongeren. Het skigebied bij Les Deux Alpes heeft een totale lengte van 200 kilometer aan pistes, waardoor er vast een piste bij zit die bij jou past! Een groot voordeel is dat de liften vrijwel altijd op loopafstand van je onderkomen liggen. Naast een ruim aanbod aan appartementen hotels, zijn er ontzettend veel winkels, pubs, restaurants en bars aanwezig in het drop. Enkele hotspots aan de pistes en in het dorp zijn Pano Bar, The Polar Bear Club, La Mezzanine en het ‘oer-Hollands’ ogende Prins van Oranje. Liever de hele nacht door feesten? Dan is club L’Avalanche het juiste adres voor je!

ValThorensSnowplaza

Val Thorens, Frankrijk

Gelegen op ongeveer 2500 meter hoogte, is er in Val Thorens werkelijk altijd sneeuw en is het een van de hoogst gelegen wintersportdorpen in de Alpen. Het skigebied bij Val Thorens heeft een totale lengte van 600 kilometer piste. De pistes zijn breed, goed voor zowel beginners, ervaren sporters en echte waaghalzen. Auto’s zijn overigens verboden in het dorp, waardoor alles te voet wordt gedaan. Als het op après-ski aankomt, heeft Val Thorens een ijzersterke reputatie: de hele dag (en nacht) door kun je feesten. Volgens sommigen is Val Thorens zelfs gezien als de beste après-ski in Frankrijk. Bars, pubs, kroegen, clubs en restaurants zijn er in overvloed: voor ieder wat wils. Enkele populaire bestemmingen voor de après-ski zijn Club Malaysia, Le Pandora, Snowcafé en, de hoogst gelegen pub in Europa, de Frog & Roastbief. Ook niet onbelangrijk: sluit week in Val Thorens. In de laatste week dat het gebied open is voor het grote publiek bestaat er een gouden regel: alle drank moet OP! Dit is natuurlijk een extra reden om toch op de valreep naar Val Thorens te gaan.

MayrhofenSnowplaza

Mayrhofen, Oostenrijk

Onderaan de Zillertal ligt het dorp Mayrhofen op ongeveer 630 tot 2500 meter hoogte. Mayrhofen staat bekend als een rustig dorp met veel winkels, restaurants en bars. Het skigebied bij Mayrhofen heeft een totale lengte van 159 kilometer piste, waardoor er genoeg keuzes zijn om jezelf uit te dagen! De panden zijn in de karakteristieke Tiroolse stijl gehandhaafd, waardoor het dorp gezellig en authentiek oogt. Ondanks deze indruk van rust staat het dorp toch ook bekend om de keiharde après-ski traditie! Populaire bestemmingen zijn de Icebar, Pilzbar en de Speak Easy Bar. Toch liever door tot in de late uurtjes? In discotheken als de Schlüssel en de Arena-disco kun je de hele nacht door feesten. Tot slot heb je in Mayrhofen een ruim aanbod van restaurants, zowel op de berg als in het dorp. Favorieten zijn Schneekar Hütte op de piste en Bruggerstube in het dorp.

Solden

Sölden, Oostenrijk

Met de aanwezigheid van twee gletsjers, authentieke én moderne restaurants, sport wedstrijden, evenementen, (paaldans)-clubs en bruisende après-ski in de dorpen, is Sölden een ideale keuze voor studenten en jongeren voor de wintersport! Diep onderaan het Ötztal en gelegen op ongeveer 1700 tot 3000 meter hoog, ligt het ontzettend populaire en drukbezochte drop Sölden. Het skigebied bij Sölden heeft een totale lengte van ongeveer 145 kilometer aan pistes, waardoor het een aantrekkelijk gebied is en bekend staat als een oord met sneeuwgarantie. Het karakteristieke dorp is langgerekt en in de loop der jaren zeker drukker geworden. Voor de après-ski kun je terecht bij hotspots Mogul, Schirmbar en Kuckkuck. Mocht je toch liever een nachtje doorhalen, is Philip een bekende en populaire bestemming!

ValdIsereTripadvisor

Val d’Isère, Frankrijk

Val d’Isère ligt op een hoogte van ongeveer 1800 meter en is een langgerekt maar erg authentiek Frans dorp. Het dorp staat er bekend om dat het voor Franse begrippen een uiterst levendige après-ski heeft. Dit dankzij de vele bars, restaurants, pubs en clubs die aanwezig zijn in het dorp. Van plekken waar je gezellig een biertje pakt en waar je op het terras kunt dansen, bijvoorbeeld de Folie Douce, tot exclusieve clubs waar lang niet iedereen naar binnen komt. Het merendeel van de après-ski bestaat hier uit bars met live muziek. Kortom: après-ski zoals je zou verwachten in een sjiek skigebied als Val d’Isère. Naast de après-ski, bestaat er een grote hoeveelheid aan pistes voor elke ervaringsgraad. De totale lengte van pistes in het skigebied is 300 kilometer!

GerlosSnowtime

Gerlos, Oostenrijk

Gelegen op ongeveer 1250 tot 2500 meter hoogte, is het bruisende wintersportoord Gerlos te vinden. In dit langgerekte dorp zijn veel comfortabele hotels, pensions en Gasthöfe te vinden. Door de massale aanwezigheid van winkels, restaurantjes, terrasjes, bars en clubs heeft de stad een unieke sfeer en een après-ski van wereldklasse. Ook is er in al deze gelegenheden volop Nederlands sprekend personeel aanwezig, ook bij de ski-scholen! Volgens sommige is hier een ideale combinatie van de typische Oostenrijkse après-ski en Hollandse gezelligheid uitgevonden, welke kenmerkend is geworden voor de populariteit van het dorp! De après-ski wordt vaak ingeluid in bars als Seppis am Isskogel en Cin Cin. Het nachtleven barst los in clubs als Little London en Luigi’s Turbo Bar. Kortom: een kans op verveling wordt al snel te niet gedaan in dit oord!

StSorlin

Saint Sorlin d’Avres, Frankrijk

Gelegen in het populaire skigebied Les Sybelles met ruim 300 kilometer aan pistes bevindt zich Saint Sorlin d’Avres: een uiterst populaire skibestemming voor jong en oud. Het skigebied staat bekend om de mooie pistes, prachtig landschap, aantrekkelijke prijzen en natuurlijk een après-ski traditie! Saint Sorlin is een authentiek en traditioneel dorp met veel winkels, bars en restaurants. Mede hierdoor kun je hier de hele dag door prima après-skiën en feesten! De echte après-ski bar is de Barock. Hier kan het ‘s middags a wel eens erg gezellig worden. Verder heb je een aantal bars en eettentjes waar wat te drinken geschonken wordt.

Wat vinden jullie, zijn dit dan ook echt de beste skigebieden voor studenten? Laat ons weten in de comments of je nog andere bestemmingen, bars of skiegebieden weet waar jij al een eerder bent geweest of nog naartoe wilt gaan!