Amsterdam maakt zich klaar voor Koninginnedag. Het Paleis op de Dam wordt schoongemaakt, bankjes worden weggehaald en ook fietsen moeten sinds 22 april plaatsmaken voor de grote dag. Tot grote ergenis van een aantal Amsterdammers, die nu hun fiets niet meer kwijt kunnen in de binnenstad.

Studenten die college hebben in de UvA-locaties op de Spuistraat hebben er extra last van. Zij moeten elke dag hun fiets kwijt bij de universiteit, maar die worden nu dus massaal weggehaald. Honderden studenten zijn al hun fiets kwijt. Daarom ‘kraakt’ de studentenpartij Ons kritisch alternatief een aantal parkeerplaatsen aan de Singel, aan de achterkant van de UvA-gebouwen. Die straat raakt nu volgens de studentenpartij overvol:

“De laatste paar dagen is de situatie aan de achterkant van de gebouwen steeds schrijnender geworden, waar studenten hun fietsen maar dumpen, waardoor de straat langs het Singel overvol staat en het voor voetgangers gevaarlijke situaties oplevert” – Joris van Wouden, Studentenpartij Ons Kritisch Alternatief

De parkeerplaatsen die normaal voor auto’s bedoeld zijn, worden nu gebruikt om de fietsen van de studenten neer te zetten. De studentenpartij van Ons staan zelf als fietscoaches de studenten naar de juiste plek te leiden. De kraak zal nog twee dagen duren.

Stadsdeel is blij
Stadsdeel Centrum van Amsterdam is enthousiast over de actie en stelt de parkeerplaatsen beschikbaar voor fietsen tot maandag 29 april om 22.00 uur. Dan moeten alle fietsen op de autoparkeerplaatsen verwijderd zijn. “De mensen van het stadsdeel hebben onze lintjes ook extra mooi gespannen, waarvoor we ze hartelijk danken”, staat op de site van Ons.

Bron: NOS op 3