Er komen de komende weken een aantal officiële feestdagen aan. Best fijn, want dat betekent meer dagen vrij. Wel is het belangrijk om te kijken of je studenten ov-chipkaart geldig is op die dagen. Dit is afhankelijk van de vraag of je een week of een weekend studenten ov-chipkaart hebt. Voor beide abonnementen gelden namelijk andere regels. Hier even de komende feestdagen op een rijtje:

Koninginnedag 2013 valt op dinsdag 30 april.
Op Koninginnedag is je week ov studentenkaart niet ‘geldig’. Hierdoor moet je dus op saldo reizen als je op Koninginnedag met het openbaar vervoer wil reizen. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd saldo op je ov-chipkaart zet door deze op te laden of koop een treinkaartje. De boete voor zwart rijden is al gauw tientallen euro’s.

Je weekend studenten ov-chipkaart is wel geldig op Koninginnedag. Daarom kan je gratis reizen op Koninginnedag en hoef je niet een treinkaartje te kopen of het saldo op je ov-chipkaart op te laden.

Bevrijdingsdag 2013 valt op zaterdag 5 mei.
Als je een weekabonnement hebt zal je op saldo moeten reizen op Bevrijdingsdag 2013, omdat je gratis reizen op dat moment niet geldig is. Zorg er dus voor dat je voldoende saldo op je ov-chipkaart laadt of koop een treinkaartje.

Studenten met een weekend ov-chipkaart kunnen gewoon gratis reizen op Bevrijdingsdag 2013. Ze hoeven daarom geen saldo op hun ov-chipkaart te zetten of een treinkaartje te kopen.

Hemelvaartsdag 2013 valt op woensdag 9 mei.
Als je een week studenten ov hebt en op Hemelvaartsdag wil gaan reizen, is het aan te raden om van te voren alvast genoeg saldo op je ov-chipkaart te zetten. Het is zonde om een boete te krijgen, omdat je te weinig saldo op je ov-chipkaart hebt. Je saldo kan je op meerdere plaatsen opladen. Je kunt ook kiezen voor een treinkaartje of een buskaartje, maar dit zal vaak meer kosten dan wanneer je je studenten ov gebruikt.

Weekendstudenten hoeven niets te doen op Hemelvaartsdag 2013. Ze reizen gewoon gratis, net zoals in het weekend. Je hoeft dus niet je ov op te laden of een treinkaartje te kopen.

Eerste Pinksterdag en tweede Pinksterdag 2013 vallen op zondag 19 en maandag 20 mei.
Als weekstudent zal je op saldo moeten reizen op eerste en tweede Pinksterdag. Zorg er dus voor dat je voldoende saldo op je ov-chipkaart hebt staan en laad je ov-chipkaart desnoods even op. Uiteraard kan je ook een kaartje kopen.

Weekendstudenten hebben het beter op eerste en tweede Pinksterdag, want zij kunnen gratis reizen, alsof het weekend is. Dit komt omdat beide Pinksterdagen feestdagen zijn, waardoor het als weekend wordt gerekend. Je reist dus niet op saldo, maar moet uiteraard wel inchecken met je studenten ov-chipkaart.

Even kort samengevat:

Feestdag Week OV Weekend OV
Koninginnedag NEE JA
Bevrijdingsdag NEE JA
Hemelvaartsdag NEE JA
Pinksterdagen NEE JA