Het klinkt ergens te goed om waar te zijn: de wereld afreizen en toch serieus bezig zijn. Studeren in het buitenland staat niet alleen fancy op je CV, maar het is natuurlijk ook onwijs goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Er zijn veel verschillende opties en momenten om naar het buitenland te gaan en Kamernet heeft zich hierin verdiept!

Moment
Een belangrijk aspect van het studeren in het buitenland is het moment waarop je gaat vertrekken. Het is natuurlijk erg fijn als al je zaken op orde zijn wanneer je weg gaat. Bij sommige studies biedt het studieprogramma ruimte om te studeren in het buitenland, bijvoorbeeld door een verplicht onderdeel of een vrije keuzeruimte. Voor andere opleidingen is het mogelijk om na de studie te gaan. Plan het vertrek goed van tevoren in en overleg dit ook met de studie adviseurs van je opleiding, zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt met je verplichte studie onderdelen Hoe dan ook, het kiezen van het moment is stap nummer 1 in het proces van studeren in het buiteland!

Bestemming
De tweede stap is natuurlijk het leukste: het kiezen van je bestemming. Je kunt natuurlijk op basis van verschillende criteria een bestemming kiezen; waar is het ‘t goedkoopste leven? Welke stad is het meest student-vriendelijk? Is het dichtbij de zee? Wat is de gemiddelde temperatuur? Welke cultuur is meest interessant? Welke taal wil ik leren? Zoals je kunt zien, zijn er onwijs veel verschillende aspecten waar je rekening mee kunt houden. Een aanrader is om een pros en cons list te maken! Zo kun je alle voordelen en nadelen van elke bestemming tegenover elkaar afwegen en zien welke bestemming het beste bij je past!

Opties
Op naar stap 3, het programma kiezer waarmee je gaat. Er zijn verschillende programma’s waar je je bij kunt aansluiten. Allereest bestaat het programma ‘Erasmus Exchange’, waarbij verschillende universiteiten en hogescholen in Europa zijn aangesloten. Verschillende universiteiten hebben ook het Global Exchange Programma, dit programma is specifiek gericht op bestemmingen buiten Europa. Wordt je niet ingeloot of bied jouw studie niet zo een optie? Er zijn altijd alternatieven! Organisaties zoals JoHo en Kilroy bieden veel hulp bij het regelen van je buitenland ervaring. Daarnaast zijn er verschillende beurzen waarvoor je je kunt aanmelden, bijvoorbeeld die van het VSBfonds. Je kunt je voor deze beurzen aanmelden en met wat geluk en toewijding ontvang je dan een beurs tijdens je studie in het buitenland.

EmigratieBeurs
Met 12.000 bezoekers is de EmigratieBeurs Europa‘s grootste evenement voor emigranten, expats, werkzoekenden, ondernemers en andere landverhuizers. Zo heeft de Emigratiebeurs ook een aparte afdeling voor studeren in het buiteland! OP de beurs kun je organisaties ontmoeten die je verder op weg kunnen helpen met je keuzes en stappen om daadwerkelijk in het buitenland te studeren. Een buitenkansje om je goed te oriënteren op je aankomende keuze, maar op de beurs vind je ook informatie over de praktische kant van in het buitenland studeren, zoals de financiën en documentatie.

De EmigratieBeurs wordt dit jaar gehouden in de Expo Houten en vindt plaats op zaterdag 7 februari en zondag 8 februari 2015!

Klik hier voor meer informatie over de EmigratieBeurs!

Wij horen graag wat jouw plannen zijn voor in het buitenland studeren of wat jouw tips zijn voor mensen die dit nog van plan zijn! Laat het ons weten in de comments hieronder of op onze Facebook-pagina!