Als je op kamers gaat zijn er veel dingen waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Zo moet je ervoor zorgen dat je niet te veel kosten hebt en dat je aan het einde van de maand wel geld over houdt om nog boodschappen te kunnen doen. Omdat je niet alles van tevoren kunt bedenken geven wij je vijf financiële tips voor als je op kamers gaat.
Tip 1 Check je maximale huur
Er zijn regels voor de verhuurder over de huurprijs van de woningen en kamers. Een verhuurder mag niet helemaal zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. De maximale huur wordt doorgaans berekent op basis van de grootte van de kamer en de kwaliteit. Lees hier meer over hoe verhuurders de huurprijs bepalen en over maximale huurprijzen.
Tip 2 Check je verzekeringen
Als je besluit om op kamers te gaan is het goed om te kijken of je wel of niet verzekerd bent. Het is ook is het slim om te kijken waar je dan voor verzekerd bent. Een goede tip is om in ieder geval ervoor te zorgen dat je spullen goed zijn verzekerd tegen brand en diefstal. Dit gaat via een inboedelverzekering. Voor een aantal zaken ben je verzekerd via je ouders, maar controleer dat wel even bij je ouders. Bijvoorbeeld je zorgverzekering, deze dien je zelf te regelen vanaf je 18e jaar. Mogelijk dat je ouders hierbij willen helpen.
Tip 3 Budgetteren
Op het moment dat je op kamers gaat verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je betaalt niet alleen huur en verzekeringen maar ook boodschappen. Daarnaast wil je waarschijnlijk wel een keer uit in het weekend met de nieuwe vrienden die je maakt. Zorg dat je een goede overzichtelijke administratie bijhoudt waar je alles makkelijk terug kunt vinden. Bekijk hier wat de gemiddelde huurprijs voor studentenkamers is per maand. Studenten geven gemiddeld per maand €118 uit aan boodschappen. Zo heb je dus een beetje een zicht wat de prijzen zijn, wanneer je van plan bent om op kamers te gaan.
Tip 4 Zorg voor een buffer
Als je op kamers gaat kan het zo zijn dat je onverwachts kosten krijgt waar je niet op gerekend hebt. Regelmatig in het van toepassing dat je in september ineens een groot bedrag moet betalen aan collegegeld of nieuwe boeken moet bestellen. Daarom is het handig om goed voorbereid te zijn op dit soort onvoorziene (grote) kosten zodat je niet het risico loopt om in de schulden te raken. Zet elke maand een bedrag opzij en bouw een goede buffer op.
Als je een opleiding volgt of gaat volgen aan het mbo, hbo of de universiteit kun je studiefinanciering krijgen. Studiefinanciering moet je zelf aanvragen. Er gelden voorwaarden voor je leeftijd, nationaliteit en opleiding. Afhankelijk van je situatie kun je ook extra lenen tot een bepaald bedrag. Let wel op: deze schuld moet je na je studie terugbetalen. Deze vorm van schuld – feitelijk gezien geld lenen – is wel de goedkoopste vorm van lenen: de rente is bijzonder laag en de voorwaarden van terugbetalen zijn (nu nog) heel ruim. Dit is bijvoorbeeld veel goedkoper dan de traditionele vorm van lenen in de vorm van een doorlopend krediet.
Tip 5 Verdelen met kamergenoten
Wanneer jij kamergenoten hebt, zorg dan dat jullie van tevoren samen goede afspraken maken hoeveel iedereen betaalt. Zo weet je zeker dat jij niet te veel betaalt en je kamermaatjes van jouw geld profiteren. Ga gewoon in het begin met elkaar aan tafel zitten en ervoor zorgen dat je dit rustig regelt en ergens kunt vastleggen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.