Het lopen van een stage is bij de meeste opleidingen verplicht. Het doel van een stage is om werkervaring op te doen. De ervaring en kennis die jij opdoet tijdens jou opleiding, ga je tijdens jou stage in praktijk brengen. Maar hoe gaat dat er allemaal uitzien en hoe kom je eigenlijk aan een stage? Hier kun je er alles over lezen!

Hoe vind ik een stage die bij mijn opleiding past?

Het vinden van een goede stage die bij jou past en die bij jou opleiding aansluit is in het algemeen niet heel moeilijk. Tegenwoordig zijn er op het internet genoeg vacaturebanken te vinden die stagevacatures aanbieden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Stagemotor of Adzuna.nl. Zij bieden stages en afstudeeropdrachten aan op MBO, HBO en WO niveau. Je kan gemakkelijk zoeken op een functie die bij jou opleiding past.

Ik heb een stageplek gevonden en nu?

Wanneer je eenmaal een goede stageplaats hebt gevonden, moet je ervoor zorgen dat je allereerst goede afspraken maakt met de werkgever/ bedrijfsmentor. Maak afspraken over wat voor stage jij moet lopen, dus gaat het om een bijvoorbeeld een meewerk stage of afstudeerstage? Maak ook afspraken over hoeveel tijd jij moet besteden aan jou stageopdracht. Vraag naar de dagelijkse werkzaamheden. Aangezien jij elke dag bezig bent met deze werkzaamheden is het belangrijk dat de werkzaamheden goed bij jou passen. Het is natuurlijk niet leuk als je eenmaal stage loopt bij het bedrijf en je erachter komt dat de werkzaamheden toch niet helemaal bij jou passen, dan wordt het een lange stageperiode waar je met tegenzin naar toe gaat. Wat ook belangrijk is is het stagecontract. Meestal krijg je deze vanuit school mee, hierin staan allerlei zaken vermeld, zoals de duur van jou stage en het aantal uren dat jij per week moet stage lopen. Zorg ervoor dat deze getekend zijn, voordat je stage gaat lopen of op de eerste dag dat de stageperiode begint.

Tijdens de stage

Als je eenmaal begint met het lopen van de stage, moet je natuurlijk eerst wennen aan het feit dat je ineens fulltime moet werken, werkdagen van +/- 8 uur hebt en elke dag om 08.30/ 09.00 uur moet beginnen . De meeste studenten zijn dit namelijk niet gewend. Colleges beginnen de meeste dagen pas laat in de ochtend of zelfs in de middag, dus uitslapen kan! Een fulltime baan van 08.30 uur tot 17.00 uur, heb je geen tijd voor tijdens je opleiding, dus je bent alleen het hebben van een bijbaantje gewend! Bovendien heb je een stuk minder vrije tijd. Gelukkig went het snel en raak je snel in een ritme. Naast het wennen aan de lange werkdagen, moet jij ook wennen aan de nieuwe werkzaamheden. Ook dit went snel, want als het goed is heb je een bedrijfsmentor die jou alles uitlegt en helpt wanneer iets niet lukt! Wat ook belangrijk is en wat je niet moet vergeten om wekelijks aan te werken, is jouw stageopdracht! Het neemt veel tijd in beslag en daarom is het ook belangrijk dat je er elke week aan werkt. Als iets niet lukt met de stageopdracht of je komt er niet helemaal uit, ga dan naar je bedrijfsmentor toe! Hij of zij is er om jou daarmee te helpen. Problemen op stage? Blijf er niet meezitten en praat er met iemand over, dit kan met iemand van thuis zijn, maar dit kan ook met jou stagebegeleider of bedrijfsmentor zijn.

Succes met het vinden van een stage en natuurlijk met het lopen van de stage! Heb plezier tijdens het stage lopen en zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk leert!