Op kamers gaan levert je als student heel veel vrijheid op, maar het brengt ook meteen allemaal nieuwe verplichtingen met zich mee. Daarom hebben we hier 5 tips voor je verzameld van dingen waar je aan moet denken wanneer je op jezelf gaat wonen.
Tip 1: Regel je eigen verzekeringen
Wanneer je op jezelf gaat wonen is het heel belangrijk om je verzekeringen goed te regelen. Omdat je een kamer huurt heb je geen opstalverzekering nodig want daar zorgt de verhuurder voor. Maar een inboedelverzekering is wel belangrijk, vooral wanneer je een dure computer, televisie en andere apparatuur op je kamer hebt staan. Soms blijf je als kind nog verzekerd op de inboedelverzekering van je ouders wanneer je op kamers gaat, maar dat is niet altijd het geval, check dit dus goed en sluit er zo nodig zelf eentje af. Ook een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering kunnen heel belangrijk zijn. Tot slot is ook je zorgverzekering van groot belang. Om daar geld op te besparen kies je als student vaak het beste voor een budgetpolis wanneer je geen specifieke zorgbehoeften hebt. Check daarnaast of het slim is om een doorlopende reisverzekering te nemen wanneer je regelmatig op reis gaat.
Tip 2: Bereken hoeveel geld je maandelijks nodig hebt
Als je op kamers gaat betekent dit ook dat je voor een groot deel je eigen financiële zaakjes gaat runnen. Dat betekent dat je elke maand voldoende geld tot je beschikking moet hebben om de kamerhuur, boodschappen, verzekeringen, studiekosten en allerlei andere noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Het liefst hou je natuurlijk ook nog wat geld over om leuke dingen te kunnen doen zoals uitgaan en naar films en concerten. Tel alle kosten die je verwacht te zullen hebben bij elkaar op, net als je inkomsten. Heb je dan net genoeg geld, hou je wat over of kom je juist te kort? Als je hebt gespaard voor je op kamers gaat wil je dat geld niet aan hoeven spreken voor je maandelijkse uitgaven want dan ben je snel door je reserves heen.
Tip 3: Wel of niet een studentenbaan?
Ben je bij de vorige tip erachter gekomen dat je met de studielening en/of de bijdrage van je ouders nog altijd geld tekort komt om lekker van te kunnen leven, dan kan het een prima idee zijn om een studentenbaan te nemen. Tijd die je aan een studentenbaantje besteedt kun je echter niet steken in je studie of sociale leven. Aan de andere kant doe je wel alvast werkervaring op en kan je studentenbaantje een welkome afleiding zijn van het studeren. Het is wel slim om al voordat je op kamers gaat wonen op zoek te gaan naar een studentenbaantje, want je bent niet de enige die naast het studeren wat bij wil gaan verdienen.
Tip 4: Vraag je studentenreisproduct aan
Om van je kamer naar je ouders en weer terug te reizen kun je een studentenreisproduct aanvragen bij DUO. Dat doe je vaak tegelijk met het regelen van je studielening. Wil je geen geld lenen van de overheid om je studie (deels) te bekostigen, dan kun je wel nog altijd
gebruikmaken van gratis of met korting reizen in het openbaar vervoer. Vraag dat dan wel op tijd aan via de site van DUO, want het kan tot wel 6 weken duren voor je de benodigde gegevens in huis hebt.
Tip 5: Maak kennis met je nieuwe huisgenoten
Niemand zit te wachten op ruzie met zijn huisgenoten, ook niet wanneer dat niet je familie of je vrienden maar gewoon enkele andere studenten zijn. Daarom is het best wel belangrijk om goed te weten wat de afspraken zijn in je nieuwe huis en waar je rekening mee moet
houden om geen wrevel te veroorzaken. Je zult uiteraard mee moeten helpen met het schoonmaken, dus een goed overzicht hebben van hetgeen jij moet doen in het huishouden is onontbeerlijk. Daarnaast is het goed om te weten wat de afspraken zijn over het koken en
eventuele gezamenlijke boodschappen. Maar uiteraard is het ook gewoon leuk en belangrijk om je huisgenoten te leren kennen, want het is echt heel prettig om het goed met ze te kunnen vinden.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.