Update: Inmiddels is dit artikel verouderd. De nieuwste versie van dit artikel met alle relevante informatie kun je vinden op Kamernet: Het opstellen van een huurcontract
Het sluiten van een deal is makkelijk, maar het opstellen van een contract vergt wat meer aandacht dan een handshake. Om zowel de rechten van de huurder als de verhuurder te vertegenwoordigen, is er een goed huurcontract nodig. Als verhuurder is het belangrijk hier de leiding in te nemen en zo een contract op te stellen. Waar kun je dan aan denken? Dat hebben wij hieronder overzichtelijk gemaakt!
[HIER KUN JE GRATIS JE WOONRUIMTE VERHUREN]
Er zijn enkele dingen die in elk soort contract moeten staan, zoals de volledige naam, locatie van ondertekenen en de datum van ondertekenen. Specifiek in een huurcontract staat dan onder meer:
- wie de huurder is;
- wie de verhuurder is;
- de huurprijs (all-in of uitgesplitst in kale huur en servicekosten);
- de hoogte van de borg;
- het adres en een omschrijving van het gehuurde (zoals hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin);
- de datum van ingang van het huurcontract;
- het tijdstip en wijze van betaling;
- de datum waarop jaarlijks de huur wordt verhoogd;
- de afspraken over de onderhoudsverplichtingen;
- de huisregels;
- de handtekening van de huurder en de verhuurder.
- de kale huur en de servicekosten;
- tijdstip en manier waarop betaald moet worden;
- hoe de huur opgezegd moet worden;
- wanneer de huur wordt verhoogd;
- of de huurder bij vertrek een opvolger kan aandragen (coöptatierecht). De verhuurder mag de opvolger weigeren, maar moet daarvoor een goede reden hebben;
- gebruik van gemeenschappelijke keuken, douche of bad, wasmachine, wc, kabel en telefoon;
- schoonmaken van gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen;
- gebruik van elektrische of extra verwarming;
- meubels en stoffering;
- of huisdieren zijn toegestaan;
- privacy (zijn de kamers afsluitbaar) en overlast;
- of bezoek en logés zijn toegestaan.
Het is verstandig bij het begin van de huur de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. Je voorkomt dan bij het einde van de huur problemen over het goed achterlaten van de woning (herstel in oude staat). Een tip is het maken van een filmpje of goede foto’s.
Bij aparte vermelding van de servicekosten in het huurcontract, moet duidelijk zijn hoe hoog deze zijn en hoe ze zijn samengesteld. Servicekosten zijn de kosten die bovenop de kale huur komen, zoals kosten voor gas, water en elektriciteit.
Zo een contract zelf opstellen is natuurlijk erg veel werk. Daarom is het goed om te weten dat je online veel voorbeelden kunt vinden van huurcontracten. Deze kun je natuurlijk zelf aanpassen aan de voorwaarden die jij zelf belangrijk vindt. In een eerder bericht van ons, hier, kun je bijvoorbeeld een goed voorbeeld te vinden. Daarnaast kun je een speciaal huurcontract laten opstellen door een advocaat of accountant. Hier zijn doorgaans wel extra kosten aan verbonden, maar dan is het natuurlijk wel een contract waar precies in staat wat jij als verhuurder wilt hebben.
Wat zijn jullie ervaringen met een huurcontract? Zou er nog iets in moeten staan dat wij hebben gemist? Wij horen dat heel graag – laat het achter in de comments hieronder.
LEES OOK: HOE BEPAAL JE DE HUURPRIJS?
Lees ook: HET ONDERHUREN VAN JE KAMER
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.