De huurprijzen van studentenkamers zijn het afgelopen jaar gemiddeld met 4,68% gestegen. In 2017 betaalde een student nog een gemiddelde huurprijs van 385 euro per maand voor een kamer en in de eerste helft van 2018 was dat 403 euro.
Dat meldt het online huurplatform Kamernet, waar kamers, studio’s en appartementen worden aangeboden en gezocht. De stad waar de gemiddelde huurprijs het meeste is gestegen is Rotterdam, waar de huurprijs omhoog ging met 7,4 procent.
Amsterdam blijft met een gemiddelde huurprijs van 571 euro per maand de duurste stad voor een student om te wonen. Hier zijn de gemiddelde huurprijzen per maand in een jaar gestegen met 4,92 procent. In Utrecht was dit 5,7 procent en ook in Eindhoven is de gemiddelde huurprijs gestegen met 5,27 procent.
Gemiddelde huurprijs per stad *
Stijgende vraag
Kamernet ziet niet alleen een blijvende stijging in de vraag naar studentenkamers in Amsterdam en Utrecht. Er is ook een stijgende vraag in de meeste andere (studenten)steden.
Hoewel er steeds meer aanbod op Kamernet staat van particuliere verhuurders, projectontwikkelaars en makelaars die een of meerdere studenten voor hun kamer of appartement zoeken: het aanbod van beschikbare woonruimte is in de meeste grote studentensteden onvoldoende om aan de stijgende vraag te blijven voldoen.
Internationale studenten
Daarbij komt ook de groei van het aantal internationale studenten dat in Nederland komt studeren en wonen. Deze groep heeft vaak meer haast bij het vinden van een woonruimte dan Nederlandse studenten. Kamernet ziet een groei in het aantal bezoekers op de website en app vanuit het buitenland. In de eerste zeven maanden van 2018 is dit bezoekersaantal met de helft toegenomen.
“De zoektocht naar een kamer is voor zowel Nederlandse als internationale studenten soms lastig, omdat je echt moet concurreren met alle andere mensen die op kamers gaan, een grotere kamer zoeken of van studie en stad wisselen.”
Zo vind je de perfecte kamer
Bij Kamernet staan elke dag honderden nieuwe kamers, studio’s en appartementen online. Kamernet adviseert haar gebruikers zo uitgebreid en persoonlijk mogelijk te reageren op de aangeboden woonruimtes:
“Zie het zoeken van een kamer als een sollicitatie. Je wil jezelf zo goed mogelijk presenteren en onderscheiden van de rest. De particuliere verhuurders en studentenhuizen waar de bewoners een huisgenoot zoeken ontvangen zó tientallen berichten in de eerste paar minuten. Zorg ervoor dat jouw bericht opvalt, dat je goed laat zien wie je bent en plaats altijd een foto in je profiel voor een duidelijke eerste indruk.”
Omdat er zoveel vraag is naar studentenkamers is het ook aan te raden om op tijd je zoektocht te starten, ervoor te zorgen dat je via de website, app of per e-mail op de hoogte blijft van het nieuwste aanbod. Reageer ook zo snel mogelijk wanneer er een nieuwe geschikte kamer online komt. Via de uitgebreide zoekfilters kun je aangeven wat je precies zoekt en zoek zowel binnen als buiten de stad waar je gaat studeren naar een kamer om jouw kans op een kamer te vergroten. Bekijk alle tips van Kamernet om jouw kamer te vinden.
Kamernet wenst alle nieuwe en huidige studenten succes met de zoektocht naar hun ideale kamer!
Voor meer informatie rondom dit artikel kun je contact opnemen met supportdesk@kamernet.nl
8 Pingbacks