46% gaat niet doorstuderen als basisbeurs lening wordt
Den Haag, 5 april 2012 – Na de zomervakantie wordt de langstudeerboete met terugwerkende kracht een feit. Als de plannen doorgaan wordt daarnaast de basisbeurs voor masterstudenten omgezet in een lening en wordt het ov-reisrecht ingekort. Uit het onderzoek onder 681 kamerzoekers op Kamernet.nl blijkt dat de drempel voor studenten om door te studeren door deze bezuinigingen wordt verhoogd. 46 procent gaat namelijk geen masterstudie volgen als de basisbeurs voor masterstudenten wordt omgezet in een lening en 41 procent gaat geen vervolgstudie volgen omdat ze te weinig geld overheeft door de langstudeerboete. Ook zorgt de langstudeerboete ervoor dat 30 procent van de ondervraagden geen tweede studie gaat volgen naast de huidige studie.
Verkeerde studiekeuze
Veel slachtoffers van de langstudeerboete zijn studenten die van studie zijn gewisseld nadat de eerste studie tegenviel. ‘Ik vind de langstudeerboete niet erg, maar voer die met terugwerkende kracht in. Ik kon zes jaar geleden nog niet in de toekomst kijken!’, aldus één van de studenten die hierdoor in de problemen is gekomen.
Belemmering studieplannen masterstudies
Niet alleen de omzetting van de basisbeurs in een lening belemmert studenten in hun studieplannen om een masterstudie te gaan volgen. Ook zijn er veel hbo’ers die niet aan een master gaan beginnen omdat het vereist schakeljaar wordt gezien als een tweede studie. De kosten van het schakeljaar zijn daardoor hoger.
Inkorten ov-reisrecht
Verder blijkt uit het onderzoek dat het inkorten van het ov-reisrecht ertoe leidt dat 27 procent van de studenten geen vervolgstudie gaat volgen en 30 procent dichterbij zijn of haar studie gaat wonen. Slechts 11 procent van de ondervraagden zegt dat de overheidsbezuinigingen geen belemmeringen in de studieplannen veroorzaken.
Einde persbericht.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.