Als de ov-studentenkaart wordt afgeschaft, kan dat een groot probleem opleveren voor het aanbod van openbaar vervoer. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ov-bedrijven. Tevens verwachten studentenvakbonden in geval van afschaffing van de studentenkaart een forse toename in het aantal studenten op kamers.

Steden waar het openbaar vervoer voor een groot deel afhankelijk is van studenten, zullen misschien zelfs buslijnen minder laten rijden.

Bijna 700.000 studenten hadden in 2012 een ov-kaart, daarmee werden ruim 10.000 kilometers afgelegd. Deze kaart is nu gratis voor studenten, de ov-bedrijven krijgen geld van de overheid. In de politiek wordt momenteel gesproken over afschaffen van de kaart voor studenten, wel zou er dan een kortingkaart komen.

De ov-bedrijven vrezen dat de reizigersopbrengsten met 355 miljoen euro gaan dalen, zo werd becijferd door de stuurgroep.

Niet verbaasd
Studentenorganisaties de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek. Ze verwachten bovendien dat de afschaffing van de ov-studentenkaart niet de besparing van €425 miljoen oplevert die de regering denkt te bereiken.

De studentenorganisaties vinden het beleid ’te hard’ voor studenten. Ze vrezen dat studeren daardoor stukken duurder wordt en studenten daardoor gaan afhaken. “Bij hetzelfde reisgedrag zal een studie gemiddeld 5420 euro extra kosten”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum.

Op kamers
Daarnaast verwachten de studentenvakbonden dat er zo’n 50 duizend extra studenten op zoek gaan naar een kamer. Ze verlaten het ouderlijk huis omdat het reizen veel te duur wordt.

“Als door de afschaffing van de ov-kaart duizenden extra studenten een kamer gaan zoeken, zijn de problemen niet meer te overzien”, waarschuwt Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). “Het huidige tekort van 30.000 kamers zorgt al voor te lange wachttijden en veel te hoge kamerprijzen.”


Bron: Nu.nl