Den Haag, 5 juli 2012 – De meeste studenten (22 procent) die vanaf volgend studiejaar langstudeerder zijn, hebben vertraging opgelopen doordat ze bestuurlijke ervaring hebben opgedaan bij hun studie- of studentenvereniging, zo blijkt uit onderzoek van Kamernet.nl.
De een na grootste groep (20 procent) heeft zijn eerste studie niet afgemaakt, bijvoorbeeld door een verkeerde studiekeuze, en is nu met de tweede studie bezig. De eerste studie telt mee in de studiejaren. Hierdoor lopen deze jongeren al snel meer dan één jaar vertraging op, waardoor ze in aanmerking komen voor de langstudeerboete.
Gamen, uitgaan en luiheid niet de oorzaken
Naast een tweede studie en bestuurlijke ervaring zijn er ook veel gedupeerde studenten die lange tijd ziek zijn geweest (14 procent) of die een dierbare hebben verloren (4 procent). Er zijn dus slechts enkele jongeren die vertraging hebben opgelopen door geldproblemen, te veel gamen, het uitgaansleven, luiheid of een te hoog niveau van de studie.
Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de ondervraagden een andere oorzaak voor de studievertraging heeft dan dat Kamernet.nl heeft voorgelegd. Deze groep geeft daarin zeer verschillende antwoorden op de vraag waardoor de studievertraging is opgelopen. Zo heeft een deel zowel een dierbare verloren als bestuurlijke ervaring opgedaan en daarnaast de eerste studie niet afgemaakt.
Werk en psychische problemen
De meest genoemde oorzaken voor studievertraging zijn psychische problemen (zoals stress of depressiviteit), veel werken in loondienst of een eigen bedrijf hebben. ‘Ik heb gewerkt naast mijn studie voor geld, maar ook voor ervaring. Dat staat immers goed op mijn CV’, aldus één van de ondervraagde langstudeerders. Ook zijn er veel studenten die meerdere keren zijn uitgeloot voor een studie en hierdoor in afwachting op de volgende loting een andere studie zijn gaan doen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.