Studenten in het hoger beroeps onderwijs (HBO) en wetenschappelijk onderwijs (WO) hebben een slechte beheersing van de Nederlandse taal, aldus verschillende docenten en taalwetenschappers. Deze stellen ook dat het gebrek aan taalbeheersing komt door de manier waarop middelbare scholen les geven in het vak Nederlands. Het vak op de middelbare school zou niet voldoende zijn om studenten voor te bereiden voor een vervolgstudie op de hogeschool of universiteit. Dit blijkt uit het aantal (beginnende) studenten die een bijspijker cursus Nederlands nodig hebben, maar ook aan de kwaliteit van verslagen en scripties van hogerejaarsstudenten.
Structuur
Docenten merken dan studenten veel moeite hebben met de structuur van schrijfopdrachten, waardoor het geheel niet logisch is. Studenten zouden ook niet goed het verschil tussen een verslag of essay begrijpen, waardoor de kwaliteit van de opdrachten minder wordt. Vooral met de samenhang tussen verschillende ideeën en stromingen hebben studenten moeite volgens docenten, dit ligt dan vooral aan de schrijfvaardigheid van een student en niet aan het denkniveau.
Tentamens
Ook op tentamens worden schrikbarend veel fouten gemaakt. Waar de docenten wel begrijpen dat het tijdens een tentamen de tijdsdruk van invloed is, zijn de fouten niet alleen maar toe te wijzen aan spanning. De fouten die gemaakt worden zijn vooral gerelateerd aan gezegdes en spreekwoorden door elkaar halen en in spreekstaal schrijven.
Wat kun jij doen aan je taalbeheersing?
Wij kunnen ons voorstellen dat je op de universiteit ook vaak in het Engels moet lezen en leren, waardoor het Nederlands een lagere prioriteit krijgt. Het is echter wel belangrijk dat je de taal goed beheerst. Uiteindelijk is het erg slordig als je op je toekomstige werk taalfouten maakt wanneer je klanten of je leidinggevende een mail stuurt. Hieronder zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om jouw taalniveau op pijl te houden:
- Boek zelf een taalcursus. Je hoeft natuurlijk niet te wachten op het advies van de universiteit om een bijspijker cursus of een taalcursus te volgen. Je kunt een stap voor zijn en de cursus zelf boeken. Zo loop je niet achter aan het begin van het jaar omdat je moeite hebt met de opdrachten. Wellicht voorkom je op deze manier ook onvoldoendes die je anders in het eerste semester zou halen wanneer je geen cursus had genomen. Je kunt hier kiezen uit verschillende cursussen voor taalbeheersing in het Nederlands.
- Lees zelf boeken. Het lezen van boeken is in alle aspecten een verrijking voor jezelf. Je leert je inleven in andere personen, bekijkt problemen vanuit een ander referentiekader en je kunt er ook nog eens goed mee ontspannen. Waar veel studenten niet denken voldoende tijd te hebben voor lezen, is het wel erg nuttig voor onder andere de taalbeheersing en de woordenschat. Bekijk hier onze lijst met de leukste boeken van dit moment of zoek hier een boek dat je wilt lezen!
- Wees streng voor jezelf. Wanneer je een verslag maakt, lees dit dan zorgvuldig door. Je kunt bijvoorbeeld ook aan iemand vragen om je tekst na te lezen en commentaar te geven op een opdracht. Zo heb je meer inzichten in de kwaliteit van je stuk. Vertrouw ook minder in de spelling en -grammaticacontrole van Word. Op die manier maak je het jezelf moeilijker en daag je jezelf meer uit.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.