Den Haag, 26 augustus 2012 – Bijna de helft van de kamerverhuurders wil een huurder die 18 tot 21 jaar (24 procent) of 21 tot 25 jaar (24 procent) is. Slechts vijf procent geeft de voorkeur aan iemand die 30 jaar of ouder is en slechts vier procent wil graag een huurder wiens leeftijd tussen de 16 en 18 jaar ligt.

We vroegen niet alleen naar de voorkeur voor leeftijd, maar ook naar die voor geslacht. Een groot deel (38 procent) heeft geen voorkeur, maar de meeste verhuurders (39 procent) willen het liefst een vrouw als huurder van de kamer. Slechts negentien procent geeft de voorkeur aan een man.

Geen ‘luiwammes’
Hoewel op kamers wonen vaak wordt geassocieerd met studeren, zijn er natuurlijk ook mensen die een kamer huren en fulltime werken. Toch gaat de voorkeur van veruit het grootste deel van de verhuurders (36 procent) naar een huurder die voltijd studeert en daarnaast een bijbaan heeft. Vijftien procent van de verhuurders wil liever een huurder die fulltime studeert en niet meer of nog niet studeert. Geen enkele verhuurder geeft voorkeur aan een huurder die parttime werkt, en niet studeert.

Verhuurders willen geen ‘luiwammes’ als huurder. Een verhuurder legt uit: ‘Werkend of studerend, het maakt mij niet uit, maar ik wil liever niet iemand die werkloos is gezien mijn ervaring in het verleden met betalingsproblemen.’ Veel verhuurders zoeken daarnaast naar een huurder die in het weekend bij zijn of haar ouders logeert. Leeftijd kan daar volgens een verhuurder mee samenhangen: ‘Ik kies een jonge huurder die niet ouder is dan 21 jaar, omdat huurders in die leeftijdscategorie meestal terug naar huis gaan in het weekend.’
Ten slotte geeft een verhuurder de tip: ‘Ik let heel goed op taal en grammatica in reacties. Zo houd ik het uitschot buiten. Als iemand zegt: ‘Ik moet een kamer, nu!’, dan wordt dat meteen een afwijzing.’