Geen vakantieplannen dit jaar? Of heb je alles al gedaan en slaat de verveling toe? Verander je status van cultuurbarbaar naar verfijnde burger en bezoek een aantal musea in je vrije tijd. Bonus: met je collegekaart of CJP-pas heb je (bijna) altijd extra korting. Check hier de 10 must-visit musea in Nederland!

1. Rijksmuseum

Rijksmuseum

Na een eindeloos lijkende renovatie is het Rijksmuseum in 2014 eindelijk volledig heropend. Bekijk geroemde stukken zoals Nachtwacht van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer van dichtbij en ervaar de rijke geschiedenis. Aan dit enorme museum kun je makkelijk een hele dag kwijt zijn, maar dat is het zeker waard!

2. Mauritshuis

10949_fullimage_Mauritshuis_voorgevel_Hans-van-Heeswijk-architecten_3264x2448-580x435

Ook dit museum is eindelijk open na een lange renovatie. Bewonder wereldwijd geroemde klassiekers zoals Johannes Vermeer met het Meisje met de parel en laat je inspireren. Een bezoek aan het Mauritshuis gaat ook perfect samen met een bezoek aan het Haagse Prinsenhof en de tweede kamer. Ook is de Haagse binnenstad niet al te groot en kun je makkelijk ontdekken binnen één dag!

3. Nemo

amsterdam-10

Met jaarlijks 520.000 bezoekers is NEMO een echt doe-museum voor technologie en wetenschap, leuk voor jong en oud. Je kunt hier namelijk allemaal proefjes doen op het gebied van natuur- en scheikunde, biologie en technologie. Met mooi weer is het perfect om – gratis – op het enorme dakterras van de zon te genieten.

4. Anne Frank huis

Anne-Frank-Huis-Boekenkast

Wellicht heb je dit museum als kind bezocht en heeft het een grote indruk gemaakt op je. Toch is het interessant om het museum ook met een volwassen blik te bekijken.

5. Corpus

mond-005

Een reis door het menselijk lichaam? Klinkt wat abstract, maar in Corpus nemen ze dit wel erg letterlijk! Door een daadwerkelijke reis te maken door het menselijk lichaam – van je tenen tot je tanden – ontdek je je eigen lichaam zoals je er nog nooit over had nagedacht!

6. Escher in het Paleis

8479561668_4b762b5408_b

Escher in Het Paleis toont permanent de wereldberoemde, fantasievolle voorstellingen van de kunstenaar M.C. Escher en is gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. Het is in Den Haag het enige openbare gebouw waar de oude paleisfunctie nog te ervaren is! Het is op loopafstand van het Mauritshuis, dus een gecombineerd bezoek is een aanrader.

7. Naturalis

naturalis-kwartair

Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet en een reuzenwaterlelie: er is zoveel te zien in Naturalis! Eigenlijk heb je aan een dag in dit boeiende museum niet genoeg. Met meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertelt het museum het verhaal van onze planeet.

8. Kunsthal Rotterdam

2754_fullimage_rotterdam kunsthal 560x360 VUK.jpg_560x350

Van internationaal toonaangevende kunstenaars tot intieme presentaties: een bezoek aan de Kunsthal is iedere keer weer een verrassing! Er zijn altijd meerdere – grote en kleine – tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen, van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, van vernieuwende ontwerpers tot geëngageerde fotografen. Daarnaast bevindt zich onderin de Kunsthal het Kunsthalcafé, ideaal en lekker voor een hapje of een drankje.

9. Dolhuys

dolhuys-normaal-mens

Een ‘dolhuis’ was vroeger aan ander woord voor gekkenhuis en het Dolhuys is een perfecte kans om een blik te werpen in een historisch dolhuis. Gevestigd in Haarlem biedt het Dolhuys, ook wel het nationaal museum van de psychiatrie genoemd, een interessante blik in de behandeling van ‘gekken’ in de 16e eeuw.

10. Van Gogh museum

1280px-Van_Gogh_Museum_Amsterdam

Het meest bezochte museum van Nederland is het Van Gogh museum! Met jaarlijks ruim 1,480.000 bezoekers staat het museum op de dertigste plaats van meest bezochte musea wereldwijd. Met bijzondere exposities van Van Gogh en samenwerkingen met zijn tijdgenoten is dit echt een bezoekje waard!

11. Hunnenbedden

Hunebed_D53_Havelterberg

En nog als bonus: de Hunnenbedden. Niet een ‘museum’ waar je snel aan denkt, maar toch een belangrijke bezienswaardigheid. Wil jij echt Nederlands erfgoed en geschiedenis bewonderen? Dan kun je het beste beginnen met de Hunnenbedden in Drenthe. Waarschijnlijk heb jij hier in je geschiedenis boeken veel over gelezen – en nu kun je ze ook persoonlijk bezoeken!

Welke musea heb jij al bezocht? Laat ons weten welke je het tofste vond, hieronder in de comments!