Of je nu op kamers gaat of bij je ouders blijft wonen, tips om aan het eind van de maand wat extra geld over te houden komen voor elke student goed van pas. Daarom hebben we hier 8 tips voor je verzameld waarmee jij als student geld kunt besparen zodat je niet langer geld tekort komt maar zelfs wat overhoudt.
1: Verzin een bespaardoel
Als bezuinigen bittere noodzaak is dan is deze tip niet voor jou, maar als je graag geld over wilt houden voor leuke dingen kan het handig zijn om je leuke bespaardoel goed voor ogen te houden. Dat bespaardoel kan echt van alles zijn, zoals een leuke vakantie, een mooie telefoon of de wens om wat vaker uit te gaan. Schat in hoeveel geld je moet besparen en zoek de beste manieren om aan dat bedrag te komen. Daarmee wordt het direct veel makkelijker om de broekriem aan te halen.
2: Maak gebruik van studentenkortingen
Veel bedrijven begrijpen wel dat studenten het niet al te breed hebben en daarom kun je als student tal van kortingen krijgen. Dat varieert van een voordelige studentenrekening bij de bank of goedkopere entreekaartjes voor een museum, bioscoop of festival, tot een lager tarief bij de kapper of een studentenabonnement bij de sportschool. Check waar jij als student korting op kunt krijgen en maak daar zoveel mogelijk gebruik van.
3: Koop zoveel mogelijk tweedehands
Gebruikte spullen zijn goedkoper dan nieuwe (tenzij je natuurlijk een voorkeur hebt voor antiek). Maar of je nu meubels zoekt om je kamer mee in te richten of nieuwe schoolboeken moet kopen, tweedehands zijn die in de regel een stuk voordeliger dan nieuw. Het is ook een goede tip om iets wat je niet meer nodig hebt, zoals de boeken van een module die je net hebt afgerond, direct door te verkopen zodat je een deel van het geld weer terugkrijgt.
4: Kook samen met je huisgenoten
Alleen voor jezelf een goede maaltijd koken is eigenlijk altijd duurder dan dat voor meerdere mensen tegelijk te doen. Met zijn allen eten is bovendien heel gezellig en wanneer ook het koken door alle bewoners wordt gedaan heb je er netto minder werk aan. Het kan daarom heel handig en voordelig zijn om meteen voor het hele studentenhuis te koken en de kosten van de boodschappen te verdelen. Hier vind je nog meer handige tips om te besparen op boodschappen.
5: Installeer een app voor kortingen en aanbiedingen
Als student is tijdgebrek al snel een probleem, waardoor het lastig is om alle nieuwste kortingacties bij te houden of de folders van de plaatselijke supermarkt uit te pluizen voordat je boodschappen gaat doen. Er zijn echter ook diverse apps waarmee je kortingen kunt vinden. In de app Scoupy vind je bijvoorbeeld per merk of bedrijf allerlei aantrekkelijk aanbiedingen. En met de Spotta app hoef je nooit meer de papieren folders door te bladeren maar ben je wel altijd op de hoogte van de beste aanbiedingen van winkels in je regio.
6: Vraag geld of de spullen die je nodig hebt
Hoe leuk die nieuwste game ook is die je heel graag wilt spelen, wanneer je geld wilt besparen kun je voor je verjaardag (of een andere gelegenheid) het beste gewoon geld of meteen praktische spullen vragen. Zo bespaar je geld omdat je die dingen niet zelf meer hoeft te kopen. En de game die je wilde hebben is echt nog net zo leuk als je hem na een paar maanden voor een prikkie uit de koopjesbak meepakt.
7: Pin contant geld en gebruik dat
Pinnen gaat voor de meeste mensen wat sneller en makkelijker dan wanneer ze het geld cash moeten uitgeven. Het kan daarom helpen om je weekbudget niet direct vanaf je rekening te pinnen maar het eerst uit de pinautomaat te halen. Het is natuurlijk niet handig om honderden euro’s tegelijk te pinnen, want dat zou gestolen of kwijtgeraakt kunnen worden. Maar door je boodschappen of het uitgaan met contant geld af te rekenen wordt het makkelijker om jezelf wat af te remmen.
8: Leen alleen geld als het echt moet
Op de pof leven is uiteindelijk altijd duurder dan geld uitgeven wat je daadwerkelijk hebt. Daarom is het slim om alleen rood te staan of een creditcard te gebruiken wanneer dat echt niet anders kan. De jaarlijkse rente over dergelijke schulden kan namelijk oplopen tot wel
15%, wat betekent dat je over elke 100 euro in het rood maar liefst 15 euro rente betaalt. Dat is echt weggegooid geld! Het is dus goed om jezelf aan te leren alleen in uiterste nood van leningen of kredieten gebruik te maken.
Heb je de smaak van zuiniger leven inmiddels te pakken? Dan kun je voor nog meer handige tips terecht op deze pagina besparen voor studenten.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.