Brand in de meterkast is vandaag de dag helaas een veel voorkomend fenomeen. Maar liefst 29% van alle elektriciteit ongevallen ontstaat in de meterkast. Daarnaast is volgens onderzoek van studentenvakbond LSVb, maar 10% van de studentenwoningen die het predicaat brandveilig verdienen. In dit artikel beschrijven we daarom hoe je brand kunt voorkomen en hoe je het studentenhuis zo brandveilig mogelijk kunt maken.
Hoe ontstaat brand?
Er zijn over het algemeen drie grote boosdoeners: kortsluiting, overbelasting en vlambogen.
Kortsluiting ontstaat doordat elektriciteitsdraden met elkaar in aanraking komen. Doorgaans zijn stroomdraden geïsoleerd, maar wanneer deze kapot gaan, kunnen deze met elkaar in aanraking komen.
Overbelasting ontstaat als de stroom naar een apparaat groter is dan de nominale stroom die het apparaat aankan. Hierdoor warmt een apparaat of kabel dusdanig op dat er brand kan ontstaan.
Vlambogen zijn niets anders dan opgewekte vonken. Deze ontstaan wanneer bepaalde materialen over elkaar heen schuren. Dit komt meestal door schade aan kabels of losse contacten. Een voorbeeld hiervan is een snoer dat bekneld raakt onder een deur.
Meest voorkomende brand oorzaken:
- Ondeugdelijke aanpassingen van bijvoorbeeld modems en routers
- Gebruik van te dunne kabels
- Ondeugdelijk montage materiaal
- Het plaatsen van te veel apparaten in de meterkast
- Beschadigde kabels
- Overbelasting van een apparaat
- Uv-straling
- Schade door knaagdieren
Wat kan ik zelf doen om brand te voorkomen?
Allereerst is het belangrijk dat de juiste maatregelen in de groepenkast worden genomen. Dit bestaat uit juiste aansluiting van groepen, aardlekschakelaars en hoofdschakelaars. Vaak is dit iets wat jezelf niet kan controleren, laat daarom een expert ernaar kijken.
Er zijn uiteraard een aantal zaken die je wel zelf kan regelen. Gebruik je meterkast nooit als opbergruimte. Vaak staan er zelfs erg brandbare stoffen als verf in de meterkast, zorg voor een nette en opgeruimde meterkast.
Er wordt tegenwoordig ook veel apparatuur in de meterkast geplaatst, denk hierbij aan modems, wifi-routers en alarmsystemen. Dit hoeft geen probleem te zijn, als alles correct wordt aangesloten, maar vaak zijn dit provisorische aansluitingen. Het beste is zo min mogelijk elektronica in de meterkast te plaatsen.
Plaats een rookmelder in de buurt van de meterkast. Bij een elektrotechnische groothandel als Elektramat kun je deze kopen. Naast een rookmelder dient er ook altijd een CO2-blusser of schuimblusser aanwezig te zijn. Ook deze kun je het beste in de buurt van de meterkast plaatsen.
Laat je Cv-ketel minimaal één keer per jaar controleren en schoonmaken.
Zorg ervoor dat er geen opladers in de stopcontacten zitten als deze niet gebruikt worden. Leg je telefoon of tablet op een niet-brandbare plek tijdens het opladen.
Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is, zo kunnen hulpdiensten duidelijk zien om welk pand het gaat.
Met de juiste maatregelen kun je zelf al heel veel doen om brand te voorkomen. Als je 100% brandveilig wilt zijn zou er een expert naar je groepenkast moeten kijken.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.