Hoeveel studenten hebben de luxe van een eigen auto? Waarschijnlijk niet heel veel. Autorijden zorgt voor extra vaste lasten, en die kunnen de meesten niet ook nog eens missen. Heb je als student wel een auto nodig en ben je van plan om er een aan te schaffen? Let dan op een aantal factoren die van invloed zijn op de autokosten. Denk ook aan andere opties, zoals autodelen.
Apk en kilometerstand
Kun je een auto op de kop tikken voor een paar honderd euro? Vraag dan meteen waarom je maar zo weinig zou hoeven neertellen voor de wegen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat helaas ook vaak. Grote kans dat de apk van zo’n auto snel verloopt en/of dat er al een hoog aantal kilometers mee is gereden. Hoe hoger de kilometerstand – 100.000 is echt nog prima – hoe groter de kans op mankementen. En wat gaat daarmee samen? Precies; reparatiekosten.
Hetzelfde geldt voor een auto die bijna weer naar de apk-keuring moet; er kan van alles mis zijn, waarvoor jij als nieuwe eigenaar dan moet opdraaien. Goedkoop is in dat geval duurkoop. De kans dat iemand deze auto (tegen een gunstige prijs) wil overnemen, is ook klein.
Iets meer betalen voor een auto die in betere staat verkeert, is dus zeker niet zonde van je geld. Bij de RDW (Dienst Wegverkeer) kun je een kentekencheck doen. Daarmee vind je onder andere de vervaldatum van de apk.
Soort auto en vaste lasten
Als je een auto koopt, dan ben je in een keer een hoop geld kwijt. Daar kun je voor sparen, maar na de betaling ben je nog niet klaar. Vanaf dat moment heb je maandelijks terugkerende kosten te betalen. Zo betaal je voor de brandstof; wat je daar aan kwijt bent hangt natuurlijk af van hoeveel kilometers je per liter rijdt (en hoe je rijdt), waar en wat je tankt en hoe vaak je moet tanken.
Maar ook zijn er vaste lasten, namelijk de kosten voor de autoverzekering en de wegenbelasting. De autoverzekering betaal je vaak maandelijks. De autoverzekering berekenen kun je vooraf doen, namelijk met een online vergelijker. Op die manier kun je de goedkoopste verzekering vinden.
Het bedrag dat je betaalt hangt af van de dekking die je kiest en de schadevrije jaren die je hebt (over beide lees je verderop meer), je leeftijd, waar je woont en wat voor soort auto je rijdt. Kosten voor schadeherstel en het vervangen van onderdelen zijn voor een goedkoper model waarschijnlijk lager, wat van invloed is op de premie.
De wegenbelasting betaal je vaak per kwartaal; deze hangt onder andere af van het gewicht van de auto en het soort brandstof waarop je rijdt.
Dekking
Hoe je de auto verzekert, heeft heel wat invloed op de hoogte van de autopremie. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de schadevergoeding. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de autopremie vaak is. Verzeker je een auto alleen met de minimaal verplichte WA-verzekering, dan krijg je alleen schade die jij bij anderen veroorzaakt vergoed. Rijd je zelf schade aan je auto of is er sprake van vandalisme of diefstal? Dan krijg je niets vergoed.
Met een WA + beperkt casco ben je iets uitgebreider verzekerd. Daarmee wordt naast schade aan anderen, ook inbrak, diefstal, schade door brand en storm en ruitschade vergoed. Dan is er nog de allriskverzekering (ook wel volledig casco genoemd). Hiermee krijg je naast al het bovenstaande ook nog schade door vandalisme en door eigen schuld vergoed.
Welke dekking je moet kiezen, hangt af van de dagwaarde van de auto, je eigen financiële situatie en hoe afhankelijk je bent van een auto. Vaak wordt geadviseerd een WA-verzekering te kiezen bij auto’s die zo’n tien jaar terug in gebruik zijn genomen, beperkt casco te kiezen voor auto’s tussen de zes en tien jaar oud en een allriskverzekering af te sluiten voor de nieuwere modellen.
Schadevrije jaren, leeftijd en adres
Als je een auto verzekert, dan bouw jij als verzekeringsnemer schadevrije jaren op. Dit gebeurt dus niet als je een rijbewijs hebt, autorijdt en nooit schade rijdt maar geen autoverzekering op je naam hebt staan. Alleen als je verzekeringsnemer bent, bouw je schadevrije jaren op. Elk jaar dat je schadevrij rijdt als verzekeringsnemer bouw je bij de autoverzekeraar een schadevrij jaar op.
Met die schadevrije jaren, krijg je korting op de autopremie. Dit is een bedankje van de autoverzekeraar, omdat je deze geen geld hebt gekost. Is het zo dat je wel schade hebt gereden, maar dat deze niet hebt geclaimd? Of rijd je schade, maar kun je de schadekosten zelf betalen? Dan kan het heel verstandig zijn om dit te doen, want claim je schade? Dan verlies je ook weer schadevrije jaren. En dat heeft invloed op de premie.
De hoeveelheid korting je krijgt op de autopremie, verschilt per autoverzekeraar. Naast de schadevrije jaren, is de leeftijd van een verzekeringsnemer van invloed op de premie. Jongere bestuurders zorgen vaak voor meer schade, en om die reden geldt er voor bestuurders tot 24 jaar vaak een hoge premie.
Naast leeftijd is ook je woonplaats (en zelfs postcode) van invloed op de hoogte van de autopremie. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam waar het risico op diefstal of ongevallen hoog is? Dan is de autopremie waarschijnlijk een stuk hoger dan wanneer je in een klein dorpje woont waar bijna niets wordt gestolen en het risico op ongevallen veel kleiner is.
Deelauto is goede optie
Wil je graag autorijden, bedenk dan ook hoe vaak je de auto nodig zult hebben. Ga je waarschijnlijk weinig rijden? Dan kun je namelijk ook kiezen voor het gebruiken van deelauto’s. Dit zijn auto’s die je kunt gebruiken van een deelplatform zelf en via dat deelplatform ook van mensen die hun auto daarvoor opgeven. Je moet je hiervoor dan aanmelden bij zo’n platform en vervolgens kun je auto’s huren. Je huurt de auto dan voor een bepaald bedrag en hoeft verder niet over vaste lasten na te denken. Je betaalt ook alleen als je gaat rijden.
Vooral in grote steden worden deze wagens steeds vaker gebruikt. Je hebt ze vast weleens gezien langs de weg. Je kunt een auto reserveren voor een bepaalde periode en je kunt elke keer een andere wagen kiezen. Wil je goedkoop, duurzaam of een keer een mooiere auto rijden? Dan kies je die gewoon uit (als deze beschikbaar is).
Autodelen kan voor studenten een goed alternatief zijn voor de aanschaf van een auto. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om samen met een aantal vrienden een auto te kopen en de vaste lasten te delen. Denk dan alleen wel goed na over hoe je het doet met de autoverzekering, want maar één persoon kan deze afsluiten. Deze persoon bouwt dan de schadevrije jaren op, maar verliest deze ook zodra er schade wordt geclaimd (ook als deze schade door een van de andere bestuurders wordt gereden).
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.