Uit een onderzoek van de ISO onder ruim 30 studentenpsychologen blijkt dat studenten steeds vaker een bezoek brengen aan de studentenpsycholoog. De studieadviseurs van een faculteit verwijzen studenten door naar de studentenpsycholoog wanneer ze denken dat studenten hier behoefte aan hebben. De student kan dan voor een korte intake komen bij de studentenpsycholoog. Bij dit soort psychologen krijgen studenten de ruimte om over te praten over problemen en moeilijkheden. Bij de hulp wordt stilgestaan bij de voortgang van de studie en hoe de student dit dan zou moeten aanpakken. 

De echte reden voor het toenemende aantal studenten dat psychische hulp zoekt is moeilijk vast te stellen, omdat het verschillende reden kan hebben. Zo is het mogelijk dat studenten meer onder druk staan en zo meer klachten ondervinden met betrekking tot hun mentale gezondheid. Een burn-out onder studenten komt namelijk ook steeds vaker voor. Een andere reden kan zijn dat de studentenpsychologen nu beter zichtbaar zijn op de universiteiten en er vaker naar verwezen wordt door de studieadviseurs. Vervolgens is het opzoeken van een studentenpsycholoog vrij laagdrempelig in veel gevallen, op de Universiteit van Amsterdam een intake gesprek bijvoorbeeld gratis.

De studentenpsychologen zijn over het algemeen ook nog eens tevreden over de manier waarop ze worden opgeleid. Ze vinden ook dat er meer ruimte is op universiteiten en hogescholen om de studenten te spreken en te benaderen ze de goed te helpen met hun problemen. Ze zien dat studenten ook tevreden zijn met de hulp die ze bieden. Het onderzoek adviseert universiteiten om voldoende studentenpsychologen aan te nemen om zo de belangen van studenten te behartigen. Zo worden de wachttijden ook korter en kunnen studenten sneller terecht voor de hulp die ze nodig hebben.

Bron