Ja, dat lees je goed. Nieuw onderzoek van de Universiteit Leiden, Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek en de Hersenstichting. Studenten die ook nog eens avondmensen zijn, hebben een grote kans dat ze een chronisch slaaptekort hebben. Doordat je minder lang slaapt, studeer je minder goed. En dat zie je dan terug in je cijfers: deze zijn doorgaans later dan studenten die een ochtendmens zijn!
Gemiddeld slapen studenten in Nederland rond 23.35 uur en vallen dan binnen ongeveer 26 minuten in slaap. Opstaan doen studenten om ongeveer 8.17 uur, dus ze slapen gemiddeld 8 uur en 16 minuten. Dus 8 uurtjes slaap krijgt de gemiddelde student wel. Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de studenten wel langer wilt slapen – zo’n anderhalf uur meer. 28 procent zegt precies genoeg te slapen en een verwarde enkeling, 7 procent, zegt te veel te slapen.
Onderzoekers geven aan dat het verstoorde slaapritme vooral ligt aan de prioriteiten van de studenten: een avond stappen of blokken voor een tentamen is nou eenmaal belangrijker. Ook is het zo dat studenten een vrij onregelmatig leven hebben, vooral in vergelijking tot werkende volwassenen. Waar ze de ene ochtend een tentamen hebben om 08:00, zijn ze de volgende dag vrij, maar moeten ze werken van 18.00 tot 01.00. Ook reizen studenten vaak tussen verschillende steden en maken ze lange dagen door de balans tussen feesten en studeren.
Hiernaast werd ook duidelijk uit het onderzoek dat studenten eigenlijk niet goed weten wat dan wel goede slaapgewoonten zijn. Zo denkt meer dan de helft van de studenten dat intens sporten voor het slapen gaan een slim idee is en dat ze dan snel en makkelijk zouden slapen. Helaas is dit niet waar, uit ander onderzoek blijkt dat dit juist een averechts effect heeft op de slaap. Ook denkt een derde van de studenten dat een drankje voor het slapen gaan een goed idee is. Helaas werkt alcohol ook niet zoals gewenst en verstoord het uiteindelijk het slaap ritme alleen maar. Het onderzoek is gehouden onder 1400 gezonde Nederlandse studenten.
En, wat vind jij van deze resultaten? Herkan jij jezelf erin? Wij zijn benieuwd!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.