Den Haag, 8 augustus 2012 – Lotingstudie afschaffen? 65 procent van de jongeren is het hier niet mee eens. Ze vrezen dat het aantal afgestudeerden bij afschaffing te groot wordt voor de arbeidsmarkt (40 procent) en dat collegezalen zullen overlopen waardoor de kwaliteit van het onderwijs verslechtert. Eén van de jongeren reageert: “De lotingprocedures zijn niet voor niets ingesteld. Als deze worden afgeschaft, ben ik bang dat we een overschot krijgen van opgeleide mensen in bepaalde vakgebieden. Zeker in de huidige arbeidsmarkt zijn er dan geen banen te vinden voor veel afgestudeerden.”
Gelijke kansen
In tegenstelling tot jongeren die het nut inzien van lotingen, wil 33 procent van de ondervraagden maar al te graag dat deze worden afgeschaft. Ze vinden dat iedereen evenveel kans moet kunnen maken op het volgen van een bepaalde studie (25 procent). Daarnaast zorgt het volgens hen voor te veel studievertraging als je wordt uitgeloot. “Ik ben uitgeloot voor een studie in het theatervak. Nu ga ik een studie doen die mij wel leuk lijkt, maar dit is niet waar mijn hart ligt”, aldus een gedupeerde van de lotingprocedures.
Nieuwe selectieprocedures
De maatregel van het kabinet moet nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Naar verwachting zijn er geen lotingprocedures meer vanaf het studiejaar 2015-2016. Als de lotingen worden afgeschaft, komen daarvoor andere selectieprocedures in de plaats. Zo mogen bepaalde opleidingen studenten gaan selecteren voor bijvoorbeeld excellentietrajecten. Daarnaast moeten studiekeuzegesprekken en meer transparante opleidingsnamen de aankomend student beter helpen om een goede opleidingskeuze te maken.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.