Verhuren aan studenten kan echt een uitdaging zijn. Daarom geeft Kamernet naar aanleiding van ons 15 jarig bestaan de beste tips weg voor verhuurders. Wij begrijpen dat studenten altijd maar wat anders willen, maar eigenlijk ook allemaal hetzelfde. Wat we bedoelen? Lees hieronder de 15 beste tips voor het verhuren aan studenten en maak het verhuren makkelijk!
1. Alles is online
Het internet is waar het het zich allemaal afspeelt, dus stop met briefjes bij de supermarkt en advertenties in de krant. Door je advertentie op een website zoals Kamernet te plaatsen, kun je heel makkelijk duizenden studenten bereiken zonder veel moeite te doen.
2. Puntsgewijs
Studenten zijn vaak snel afgeleid. Wanneer alles op een rijtje staat en snel te vinden is, weten studenten snel of het interessant is. Daardoor hoef je minder vragen te beantwoorden.
3. Omgeving
Je kunt natuurlijk alles vertellen over het huis, het appartement, de huurprijs en de gerenoveerde douche, maar studenten vinden ook de omgeving erg belangrijk. Is er een supermarkt, kroeg of OV-halte in de buurt? Dat soort vragen geven vaak de doorslag.
4. Foto’s
Een van de belangrijkste aspecten van een advertentie zijn foto’s. Inderdaad, het gaat dus om meerdere foto’s! Van alle gezamenlijke ruimtes, maar ook van de buitenkant, willen studenten vaak de woning bekijken. Vaak komen ze niet uit de buurt en zullen ze eerder de woning willen bezichtigen als het bijvoorbaat al goed voelt.
5. Helder
Het is belangrijk om helder te zijn in de communicatie. Draai vooral niet om details heen en vermeld alle regels of extra kosten vooraf. Studenten zijn nou eenmaal niet erg ervaren met huren, dus zullen ze zich snel onzeker of wantrouwend gedragen wanneer de communicatie vaag lijkt. Want wat voor de ervaren verhuurder heel vanzelfsprekend is, is meestal toch onduidelijk voor de hurende student!
6. Online
Nu je advertentie al online staat, is het belangrijk dat ook de kosten via bijvoorbeeld internet bankieren kunnen worden voldaan. Dit heeft ook voordelen voor de verhuurder: de student zal automatische overschrijvingen instellen, waardoor de kosten elke maand op dezelfde tijd worden voldaan. Makkelijk dus!
7. All-in
Als studenten zelf nog apart internet, TV of telefonie moeten regelen, gaat het vaak mis. Plus, het is voordeliger en makkelijker als er voor het hele appartement in één keer de voorzieningen worden geïnstalleerd met dezelfde leverancier. Dit kun je natuurlijk in de prijs meenemen, maar is wel erg aantrekkelijk voor studenten.
8. Internet
Nog even over dat internet – wanneer je voor al je huurders internet aansluit, let er dan wel op dat het data-plan groot genoeg is. Wanneer 4 huurders gebruik maken van een klein data plan, is het niet erg handig en zul je veel klachten ontvangen.
9. Energiezuinig
Wanneer je een all-in huurprijs aanbiedt, loont het soms om energiezuinige apparatuur te installeren. Studenten zullen doorgaans niet snel besparen op het gebruik, maar kosten kunnen lager liggen door een zuinige wasmachine of vaatwasser. Ook sommige douchekoppen kunnen water-sparend zijn.
10. Gelijke rechten
Verhuur je meerdere kamers in één woning? Geef dan vooral niet een iemand de leiding. Zo ontstaat meer onenigheid dan je zou denken. Wanneer alle huisgenoten samen de beslissingen maken of stemmen is er meer harmonie in je huis. En dat is handig, want het laatste waar je zin in hebt is ruziënde huurders.
11. Gasten
Geef vooraf ook aan of de studenten gasten mogen ontvangen. Vaak komen ze uit een andere stad en willen vrienden of familie wel eens langskomen. Het is dan handig om vooraf te weten of deze mogen langskomen. Ook is het goed om te laten weten of er parkeergelegenheid beschikbaar is, voor de studenten zelf of voor de gasten.
12. Contact
Zorg ervoor dat studenten je op meerdere manieren kunnen bereiken. Vaak zullen ze veel vragen hebben, dus om een roodgloeiende telefoon te voorkomen is het handig om een e-mail adres door te geven. Desnoods kunnen ze je sms-en of zelfs een Facebook-bericht sturen voor vragen.
13. Garantie
Studenten kunnen vaak niet een bewijs van inkomen laten zien, gezien ze vaak van baan wisselen en geld krijgen van hun ouders. Soms is de enige vaste bron van inkomen een studentenlening. Wil je meer weten over je huurder? Vraag dan om bijvoorbeeld een aanbeveling van een oude werkgever of een vertrouwd persoon, om zo een beter beeld te krijgen van het karakter van de huurder.
14. Klusjes
Geef duidelijk van tevoren aan wat de studenten moeten doen aan klusjes. Moeten ze de meterstand bijhouden, ramen lappen of het gras maaien? Spreek dit dan van tevoren af en controleer het sporadisch.
15. Flexibel
Studenten kunnen elke 6 maanden veranderen met hun studierooster. Dit is vooral ook gebonden aan de studieresultaten. Wanneer ze de studie niet leuk vinden, is het belangrijk dat ze ook het huis kunnen opzeggen. Anderzijds kunnen ze uitlopen met hun studie, waardoor de kamer voor nog een periode willen huren. Het is hierdoor aan te raden om een flexibele huurperiode in te stellen en hier duidelijke regels voor op te stellen, hierdoor hebben zowel de huurder als de verhuurder meer rust.
Tot slot is het goed om te weten dat je huidige huurders vaak snel aan een nieuwe huurder kunnen komen wanneer ze vertrekken. Een goede relatie met je huurder kan er dus op den duur voor zorgen dat je een constante stroom aan huurders hebt!
Op Kamernet kun je je beschikbare woning snel en gemakkelijk plaatsen. Op een overzichtelijke manier staat je woning dan mét meerdere foto’s en puntsgewijze informatie online. Je kunt heel simpel de huurprijs aangeven en alle voorkeuren doorgeven. Er komen jaarlijks 400.000 kamerzoekende studenten op ons platform en ze zoeken overal in het land een woonruimte.
Wat vond jij van deze tips? Of heb jij zelf nog betere tips? Wij horen het graag, dus laat hieronder je mening achter!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.