CV of Centrale verwarming wil niets anders zeggen als verwarmen vanuit een centraal punt. De oude Romeinen begonnen hier mee. Ze maakten een vuurtje onder de grond en transporteerden de warme lucht door de verschillende ruimtes. Tegenwoordig is dit beter geregeld, maar de vergelijking kan gemaakt worden. Het belangrijkste punt in de huidige centrale verwarming is de ketel. De ketel zorgt voor verwarming van het water dat naar de radiatoren loopt. Ook voor het warme water naar de keuken en de badkamer wordt vaak een ketel gebruikt (een combiketel).
Wat is het verschil tussen een geiser en een CV-ketel?
Afgezien van de techniek is het grootste verschil tussen een geiser en een cv-ketel het gebruiksdoel. Zoals de naam als zegt, is een cv-ketel geschikt voor centrale verwarming. Een geiser kunt u alleen gebruiken voor de warmwatervoorziening. Wilt u beide combineren, dan kunt u kiezen voor een cv-combiketel, de meest voorkomende ketel op dit moment. Een geiser uitermate geschikt voor de warmwatervoorziening bij een extra tappunt.
Hoeveel verschillende typen cv-ketels bestaan er?
Er zijn verschillende typen cv-ketels. Een HR-ketel, oftewel een hoogrendementsketel, is een verwarmingsketel op gas die een hoger rendement heeft ten opzichte van een gewone cv-ketel op gas. Het gasverbruik is dus lager met een HR-ketel. Het hogere rendement wordt bereikt door het afgekoelde verwarmingswater dat terugkomt opnieuw te verwarmen met de waterdamp die is ontstaan bij eerdere verwarming. Bij dit type verwarming ontstaat condens, vandaar dat HR-ketels altijd voorzien moeten zijn van een condensafvoer. HR= hoog rendement Verschillende typen: 100 – 104 of 107-ketel Binnen de HR-ketels zijn 3 verschillende typen. Als minimaal 90% van de energie die de ketel gebruikt, wordt omgezet in nuttige warmte, is er sprake van een HR 100-ketel. Is het minimaal 94% van de energie die wordt omgezet in warmte dan is het een HR 104-ketel en vanaf 96% spreekt men van een HR 107-ketel. VR = verbeterd rendement Iets minder zuinig, maar zeker beter dan een heel oude cv-ketel is de VR-ketel. VR staat voor verbeterd rendement en hiervan is sprake als minimaal 83% van de 100% gas die de ketel verbruikt wordt omgezet in nuttige warmte. De rest verdwijnt via de schoorsteen.
Wanneer heeft mijn toestel onderhoud nodig?
De huidige generatie toestellen zijn onderhoudsvriendelijk, maar hebben nog steeds regelmatig een inspectiebeurt en onderhoud nodig. Tijdens een inspectie bepaalt een onderhoudsmonteur wat er op dat moment echt nodig is. De frequentie van het onderhoud is afhankelijk het type toestel en de voorschriften van de fabrikant.
Nieuwe cv-ketel nodig? Hier moet u op letten.
Uw CV-ketel doet het niet meer of is erg oud. Dit is het moment om een energiezuinige CV-ketel aan te schaffen. Maar waar moet u dan op letten? Kiezen van de juiste cv-ketel Welke cv-ketel u nu moet aanschaffen, hangt af en van uw budget, uw wensen en de woning. Afhankelijk van de ruimte waar de cv-ketel hangt, kunt u besluiten of u een open of een gesloten systeem wilt. Een gesloten cv-ketel heeft een ingebouwde ventilator en haalt daarmee zijn verbrandingslucht van buitenaf. Zo’n ketel heeft ook minder onderhoud nodig. CV-ketel huren of kopen Een nieuwe cv-ketel aanschaffen, is een flinke investering. Maar zo’n investering kunt u in een paar jaar al terugverdienen. Wilt u geen grote uitgave in één keer doen, denk dan eens aan het huren van een verwarmings- of warmwatertoestel. U hoeft zich dan geen zorgen te maken over het onderhoud van de ketel. Veel bedrijven bieden ook een 24-uur service aan. In noodgevallen kunt u dan op ieder moment van de dag contact opnemen, zodat u snel geholpen wordt.
Waar moet mijn cv-ketel geplaatst worden?
De meest voor de hand liggende plaats voor een cv-ketel is de zolder of een opbergruimte. Het kan echter ook voorkomen dat u een speciale ruimte heeft voor uw ketel. Belangrijk is echter dat de ketel uit veiligheidsoverwegingen in een vocht- en vorstvrije ruimte wordt geplaatst. Het is echter niet noodzakelijk om de nieuwe ketel daar te plaatsen waar de oude ketel heeft gehangen/gestaan. In verband met verbouwingen kan dit bijvoorbeeld niet meer wenselijk zijn.
Moet mijn thermostaat ook vervangen worden als ik een nieuwe ketel laat plaatsen?
Dit is niet per se noodzakelijk. In de praktijk wordt dit echter wel vaak gedaan, omdat de thermostaat vaak even oud is als de ketel.
Hoe vul ik mijn CV-installatie bij?
Het (bij)vullen van uw CV-installatie is nodig wanneer: – De installatie is afgetapt i.v.m. werkzaamheden of vorstgevaar. – De kleine wijzer van de mano-thermometer beneden de 1 is gekomen. Voor het (bij) vullen volgt hier een instructie:
- Voor het vullen dient u de pomp uit te schakelen. Dit kan door de schakelaar om te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen.
- Draai alle radiatoren open en wacht 10 minuten.
- Verbind de vulslang met de waterkraan en vul de slang met water. Dit voorkomt extra lucht bij de toevoer van uw installatie.
- Verbind de slang met de vulkraan / aftapkraan en open deze en de waterkraan.
- Vul de installatie tot de kleine wijzer van de mano-thermometer op 1,9 staat. Sluit dan de waterkraan en vulkraan / aftapkraan.
- Ontlucht de radiatoren via de luchtkraantjes. Gebruik hiervoor het ontluchtingssleuteltje.
- Na het ontluchten dient u te controleren of de kleine wijzer nog tussen de 1 en 2 staat. Zo nodig kunt u de installatie nogmaals bijvullen.
- Ontkoppel de vulslang van beide kranen en berg deze op. Dit om bacteriëncontact tussen CV-water en drinkwater te voorkomen.
- Zet de pomp aan (of met de schakelaar of door de stekker in het stopcontact te steken) en uw installatie is weer in bedrijf.
Hoe moet ik het temperatuur regelen van mijn kamerthermostaat gedurende de nachtperiode of tijdens mijn afwezigheid? Zet de kamerthermostaat nooit lager dan 15 °C in verband met een te grote afkoeling. Zet tijdens strenge vorst de thermostaat iets hoger, bijv. 17 à 18 °C, zodat het niet zoveel energie kost om de woning weer op te warmen. Op temperatuur houden kost minder energie dan het op temperatuur brengen.
Wat moet ik doen met de ketel wanneer ik op vakantie ga?
Voor alle ketels geldt dat de stekker in het stopcontact moet blijven zitten, dit voorkomt het vast zitten van de pomp. Bij ketels met een waakvlam kan de gaskraan worden dicht gedraaid. Let wel op, er is dan namelijk geen warm water meer en de waakvlam moet bij terugkomst opnieuw ontstoken worden. Bij HR ketels hoeft u in principe niets te doen, wilt u toch de warmwatervoorziening uitschakelen dan is dit elektronisch mogelijk. In het installatievoorschrift wat bij de ketel zit, staat beschreven hoe u dan te werk moet gaan.
Het duurt lang voordat mijn woning op temperatuur is. Wat is hiervan de oorzaak?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer u een nieuwbouwwoning heeft, kan het aanwezige ‘bouwvocht’ zorgen voor het traag op gang komen van de temperatuur. Tijdens droog weer stoken en tegelijkertijd ventileren, doet het ‘bouwvocht’ verdwijnen. Andere oorzaken kunnen zijn: – Een niet toereikend cv-vermogen van het toestel. – Niet juist werkende kamerthermostaat of op een verkeerde plaats geplaatste thermostaat. – Te hoog ingestelde warmhoudtemperatuur. – Te kleine radiatoren. – Te grote ventilatieverliezen (continu raam open).
Hoe komt het dat leidingen tikken?
Bij het opwarmen van een CV installatie zullen de leidingen uitzetten, dit is een normaal natuurlijk verschijnsel. Leidingen zitten gebeugeld en gaan door muren en plafonds. Wanneer een leiding tijdens het uitzetten niet vrij kan bewegen doordat een beugel te vast zit of wanneer een leiding vast in een muur of plafond zit, dan zal deze leiding tijdens het uitzetten geluid gaan maken “tikken”. Dit is dan op te lossen door desbetreffende leiding los te maken zodat deze weer vrij kan bewegen. Moet er een expansievat bij de cv-ketel geplaatst worden en/of zit deze in de ketel? In de meeste ketels zit geen expansievat. Een expansievat is een onderdeel van de totale installatie zoals ook de ketel en radiatoren onderdelen zijn van de installatie. In iedere CV installatie is een expansievat noodzakelijk, dit om de drukverhoging op te vangen die plaats vindt wanneer de installatie verwarmd wordt. De plaatsing van een expansievat is dus onafhankelijk van welk merk of type ketel die er toegepast wordt.
Moet er een inlaatcombinatie bij de cv ketel worden geplaatst?
Een inlaatcombinatie is een combinatie van een terugslagklep/ overstort/ afsluiter, dit is een veiligheid die wordt voorgeschreven door de plaatselijke Waterleidingmaatschappijen bij toepassing van warmwaterbereiders zoals een boiler, geiser of combiketel. Bijna in heel Nederland is deze inlaatcombinatie verplicht ongeacht het soort warmwater bereider die wordt toegepast.
Ik wil een HR-ketel, maar volgens de buren kan in mijn huis alleen een VR-ketel. Hoe zit dat?
Een Hoog Rendement-ketel stookt zuiniger dan een Verbeterd Rendement-ketel, maar helaas is HR niet in elke woning een reële optie. Een Hoog Rendement-ketel kan niet zomaar worden aangesloten op een gemetselde schoorsteen. In de uitstoot van een HR-ketel zit namelijk waterdamp en als die condenseert in de schoorsteen krijg je vochtproblemen. Bij een HR-ketel moet de schoorsteen daarom voorzien zijn van een metalen binnenpijp. Daarnaast heeft een HR-ketel een apart kanaal nodig om verbrandingslucht van buiten te halen (dat de lucht niet uit huis gehaald wordt is wel zo’n prettig idee, nu huizen steeds beter geïsoleerd zijn). Als die voorzieningen volgens de installateur in uw woning niet mogelijk zijn of te kostbaar worden, is een ‘open’ VR-ketel waarschijnlijk de beste oplossing. Let op: Als HR niet kan, vallen in de meeste gevallen ook ‘gesloten’ ofwel ventilatorgestuurde VR-ketels af. Deze stoken extra schoon, maar ze hebben daarvoor een afzonderlijk luchttoevoerkanaal nodig, net als een HR-ketel. Een HR-ketel moet op de riolering worden aangesloten.
Wat moet ik kiezen: een combi-ketel of een ketel met losse boiler?
In acht van de tien gevallen kiezen mensen die hun cv-ketel vervangen voor een combi. Dat is een keuze die haast automatisch gemaakt wordt, hoewel in veel gevallen een royalere boiler een geschiktere oplossing zou zijn. Bijvoorbeeld voor wie graag een bad neemt maar niet overloopt van geduld. Of voor wie ontspannen onder de douche wil staan als beneden aan de afwas wordt begonnen. Een boiler vergt weliswaar een extra investering, maar die is eenmalig en u hebt er een jaar of vijftien plezier van, want zo lang kunnen een goede HR-ketel en boiler meegaan. Vermogensrendement Niet alleen de omvang van de (ingebouwde) boiler, ook de capaciteit van de ketel (het aantal kilowatts) heeft invloed op de warmwaterprestaties. Het tapwater in combi én losse boiler wordt immers verwarmd door de HR-ketel en hoe meer vermogen de ketel heeft, hoe sneller hij dat doet.
Mijn combi-ketel komt op zolder. Heb ik dan een close-in boiler nodig voor de keuken?
Veel mensen denken dat het wel een minuut duurt voor het water uit bijvoorbeeld een combi-ketel beneden bij de kraan is. Als u een type combi-toestel heeft dat het water telkens eerst moet opwarmen, kan het inderdaad even duren. De meeste ketels en boilers sturen diréct als u de warme kraan opendraait water van 60°C naar beneden. Dan hangt het af van lengte en diameter (hoe kleiner hoe beter) van de leiding hoe snel het water van de zolder in de keuken is. In de regel duurt dat nog geen 10 seconden. U hebt dus razendsnel gloeiend heet water. Met een close-in boiler in een keukenkastje heeft u nóg sneller warm water, maar u betaalt daar fors voor. Close-in boilers zijn elektrische boilers. Ze hebben een verbruik van zo’n 2000 watt en elektriciteit is duur. Een tussen oplossing is een zogenaamde hot-fill boiler.
Wat betekent het Gaskeur-label?
Ketels met het HR-label zijn gegarandeerd het zuinigst met energie en dus met het milieu en uw portemonnee. Het SV-label betekent dat de ketel beschikt over geavanceerde verbrandingstechnologie, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen zoals NOx zo laag mogelijk wordt gehouden. Het NZ-label wil zeggen dat de betreffende ketel geschikt is voor de naverwarming van door de zon verwarmd tapwater. En cv-ketels met het CW-label voldoen aan belangrijke basiseisen met betrekking tot warmwatercomfort. Het CW-label geeft cijfers van 1 tot en met 6, waarbij 6 staat voor het hoogste comfort.
Welke CV-ketel is het meest geschikt voor mij?
De juiste cv-ketel is afhankelijk van uw woonsituatie en wensen op het gebied van warmwatervoorziening. Het is daarom verstandig om een advies in te winnen bij een erkend cv-installateur. Enkele aandachtspunten zijn:
- Wat is de behoefte aan warmwater, heeft u ligbad of alleen een douche?
- In welk type huis woont u, een vrijstaand huis, geschakelde woning, twee-onder-één-kap, appartement, etc.?
- Wat voor ketel heeft u op het moment?
- Hoe groot is uw huis?
- Hebt u plannen om in de toekomst te gaan verbouwen of uitbreiden? Met name de badkamer is hier van belang.
- Wat is uw jaarlijks energieverbruik? I.v.m. de keuze tussen een VR of HR-ketel is dit van belang.
- Is er een condenswaterafvoer aanwezig of eenvoudig aan te brengen?
Het kiezen van de juiste CV ketel Het ruime aanbod van verschillende type ketels, de mogelijkheid om een combiketel te nemen, de verschillende type huizen, het aantal radiatoren, allemaal factoren die de keuze voor een ketel lastig maken. Het aanschaffen van een CV installatie is niet eenvoudig. Oriënteer daarom eerst goed, laat u adviseren door een erkend bedrijf en maak een weloverwogen keuze.
Wat kost een cv-ketel?
De prijs van een cv-ketel loopt uiteen van ongeveer € 900,- tot € 3.000,- of meer, afhankelijk van type, vermogen en merk. Daarmee hebt u echter de ketel nog niet geïnstalleerd in uw huis. Prijs Wanneer u een HR ketel of een VR ketel gaat aanschaffen heeft u te maken met een hogere prijs. U zult dus na moeten gaan of de investering het waard is. Het heeft te maken met energiebesparing, de tijd dat u bijvoorbeeld in een huis blijft wonen en de te verwarmen oppervlakte. Meer over dit onderwerp vindt u onder andere op de websites:
https://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Nieuwe%20CV-ketel
https://www.klusidee.nl/verwarming/cvketel.php
https://www.vrom.nl/pagina.html?id=9291
24 september 2014 op 16:23
bedankt voor de informatie ik wist zelf van niks maar ben nu wel wat wijzer!