Universiteiten en hogescholen zijn tóch bereid om collegetijden aan te passen, zo schrijft het AD. NS-topman Roger van Boxtel pleitte hiervoor om de drukte in de spits te verminderen.
In Utrecht gaat de hogeschool lesgeven tot 19.00 uur, zodat hun studenten dan buiten de spitstijden reizen. Ook de universiteit van de stad bekijkt de mogelijkheden om Van Boxtel tegemoet te komen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de roosters van eerstejaars studenten, omdat zij vaak nog thuis wonen. Als deze onderwijsinstellingen voluit meewerken met later beginnen en later eindigen, komen er duizenden zitplaatsen vrij in de spits. Bijna alle overvolle treinen tijdens deze uren gaan van en naar Utrecht. Momenteel zijn er in heel Nederland 650.000 studenten met een studentenreisproduct, volgend jaar komen daar nog eens 90.000 mbo’ers bij. Tijdens de spitsuren vormen zij ruim een derde van het aantal treinreizigers.
Aanpassingen
Utrecht is niet de enige stad die de mogelijkheden bekijkt. ,,Ik ben al in Nijmegen geweest en ga volgende week naar de universiteit van Leiden. Ik ga ook nog naar Amsterdam”, aldus Van Boxtel. ,,Het gaat vooral om de drukste knooppunten, maar ook de universiteiten in Groningen en Enschede hebben al gezegd te flexibiliseren. Dat gaat echt helpen bij de volle treinen.” De nieuwe lesroosters zullen met ingang van collegejaar 2016/2017 worden doorgevoerd.
De NS-topman opperde vier maanden geleden zijn oplossing voor de drukke treinen. De politiek en onderwijswereld zagen het idee niet zitten, maar Van Boxtel liet het er niet bij zitten. Hij eist echter niets van hogescholen en universiteiten. In plaats daarvan gaat hij in overleg met de partijen en vraagt hij het ‘gewoon’. ,,En onderwijsinstellingen bieden de helpende hand”, zegt hij.
Beloning als je buiten de spits reist
De Universiteit Utrecht denkt aan spaaracties om studenten te verleiden buiten de spits te reizen. ,,Bijvoorbeeld met een gratis kop koffie buiten de spits of in het weekend met extra korting reizen als je een week-ov hebt”, vertelt Marieke de Bakker, hoofd studentenbegeleiding van de universiteit, aan het dagblad. Ze zouden zelfs moeten kunnen sparen voor een gratis treinticket naar Berlijn of Barcelona.
Wat vinden jullie van dit idee? We kunnen ons voorstellen dat je namelijk niet zomaar in de avond college kunt volgen, bijvoorbeeld door je sociale leven of je bijbaantje. Helaas is het laatste erg belangrijk geworden sinds de afschaffing van de basisbeurs. Werken in de horeca is dan bijvoorbeeld een stuk lastiger. Anderzijds kun je natuurlijk wel ietwat langer uitslapen. Wij zijn erg benieuwd naar jullie mening!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.