Wil jij na je bachelor-diploma doorstuderen of in een andere richting studeren? Dat kan best lastig worden! Bij meer dan de helft van de masters moeten studenten een toelatingsprocedure doorlopen. Er wordt dan gekeken naar bachelordiploma’s, cijfers en gevolgde vakken, of studenten moeten een intakegesprek doen. Dit blijkt uit onderzoek van de Keuzegids Masters 2016.
De Universiteit van Utrecht is het meest selectief: bij 84 procent van de onderzochte masters geldt een toelatingsprocedure. Dit geldt ook voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam (72 procent) en de Universiteit van Amsterdam (70 procent). Op de Universiteit van Tilburg (28 procent), de Rijksuniversiteit Groningen (39 procent) en technische universiteiten is vaak nog wel sprake van een directe toelating met een geschikte bachelor op zak.
Informatie over de toelating is echter niet bij elke universiteit even duidelijk. In Groningen moeten studenten ‘vaak maar raden’ aan welke eisen ze moeten voldoen, terwijl dat bij de Universiteit van Utrecht en de Erasmus Universiteit niet zo is.
De Keuzegids wordt jaarlijks uitgebracht en beoordeelt opleidingen onder meer op het gebied van voldoende niveau en samenhang, persoonlijke aandacht en mogelijkheden voor onderzoek. Per master worden de kosten, tijdsduur, de aangeboden specialisaties en de toelatingseisen beschreven.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.