Groningen, ook wel de grootste studentenstad van Nederland, lijkt soms wel een wereld apart. Wat moet je daar nu wel en vooral niet doen? Onze vrienden bij die voor de Groninger Studentenkrant schrijven leggen het je even haarfijn uit!

Je woont nu in een nieuwe stad, dus er zijn ook enorm veel nieuwe dingen te ontdekken. Hoewel er een groot aantal geweldige activiteiten te ondernemen zijn, moet je jezelf behoeden voor een aantal stommiteiten. Gelukkig hebben wij voor jou een rijtje gemaakt met dingen die je niet wilt hebben gedaan wanneer je de stad over vier (of een stuk, stuk meer) jaar verlaat.

Een eierbal eten

Op culinair gebied staat Groningen bekend om de eierbal. Toeristen die naar Groningen komen bezoeken immer een cafetaria om daar de snack te halen die alleen in Groningen bestaat. Ongetwijfeld verlaten zij teleurgesteld Groningen stad, de Studentenkrant-redactie kan zich niet voorstellen dat dit in paneermiddel omgeven gekookte eitje lekker is. Daarnaast is het vast geen toeval dat dit ding alleen in Groningen wordt verkocht. Tot slot wordt deze snack genuttigd door Stadjers en oude zwetende toeristen. Jij bent een student, jij staat daar boven.

De Martinitoren beklimmen

Ook zoiets: De Martinitoren, Grunnigs trots. Het moet gezegd, het is een mooie stapel stenen, maar dit ding beklimmen om het platte Groningen vanuit vogelperspectief te bekijken is wel een stap te ver. Of, beter gezegd, 311 stappen te ver. Geen enkele zichzelf respecterende student mag dit ding ooit beklimmen. De student is namelijk hoofdzakelijk in de stad om zichzelf de tering in te drinken en aangezien je dronken noch brak de toren kan beklimmen, heb je als het goed is niet eens de kans deze fout te begaan.

Het Groninger Museum bezoeken

Ken je dat lelijke gebouw in de gracht met die gele toren tegenover het station? Dat is het Groninger Museum. Dit van buiten afzichtelijke apparaat, is de gruwel van de stad en geeft perfect de neergang van de kunst aan, welke is ingezet en uitgevoerd door het postmodernisme. Kunstkenners classificeren dit gebouw, dat uit een kindertekening lijkt te komen, ook wel als een van de hoogtepunten van deze ‘kunst’ stroming. Het behoeft dus verder geen uitleg dat dit museum jouw aanwezigheid niet verdient. Daarnaast, je bent student. Ga nou niet doen alsof je geïnteresseerd bent in deze onzin.

Luisteren naar Rooie Rinus en Pé Daalemmer

Nee, dit bedenk ik niet. Rooie Rinus en Pé Daalemmer zijn artiesten, en ze zijn bekend. Ook wel aangeduid als ‘Grunnigs Trots’, verneuken ze waar ze kunnen de trommelvliezen met hun grappen voor en door boeren en hun heul aparte taaltje.

De Grunnigse toal overneem’n (of hoe je het ook schrijf/uitspreekt)

Er zijn woorden die hier in Groningen worden gebezigd door Stadjers. Hoewel niet alle woorden tot de foute categorie behoren, is er een blacklist. Gebruik bijvoorbeeld nooit het woord ‘Stad’ om Groningen aan te duiden. Zeg ook nooit ‘ja’ aan het eind van je zin. Een zin die je nooit kan uitspreken is bijvoorbeeld: ‘Het was leuk in Stad, ja’.

 

En, zijn jullie het hiermee eens? Wij zijn wel benieuwd of een van jullie een eierbal heeft gegeten, dus deel het hieronder met ons!