Studenten die zich, vanwege de langstudeerboete, niet hadden ingeschreven voor het studiejaar 2012/2013 krijgen een herkansing. Universiteiten gaan meewerken aan gerechtvaardigde verzoeken van studenten, zo laat de Vereniging Nederlandse Universiteiten (VSNU) weten.

Door middel van deze herkansing geven zij gehoor aan een oproep van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en het ministerie van Onderwijs. De eisen waaraan een student moet voldoen om weer te worden ingeschreven, verschillen per universiteit, maar ze moeten in ieder geval in het collegejaar 2011/2012 al langstudeerder zijn geweest of in hun uitloopjaar hebben gezeten. Ook moeten ze zich inschrijven voor dezelfde (logische vervolg)opleiding als het studiejaar ervoor.

Toestemming
Bij sommige universiteiten moeten studenten wel toestemming hebben van de studieadviseur van de desbetreffende opleiding. Zonder toestemming mogen studenten zich dus vooralsnog niet inschrijven. Bij sommige opleidingen is het namelijk onmogelijk om nu nog in te stromen. De gevolgen van het later inschrijven, en het daardoor missen van onderwijs in de eerste maanden van dit collegejaar, zijn voor eigen rekening en risico.

Hoewel niet wordt verwacht dat veel studenten gebruik zullen maken van de regeling, noemt Aukje Schep van de Vrije Universiteit in Amsterdam alle aanpassingen die bij het invoeren van de langstudeerboete ingevoerd moesten worden, ‘tijdrovend en kostbaar’.

Dit wordt beaamd door woordvoerder Maaike Verhagen van de VSNU: „Het is voor universiteiten een administratief drama. Ze zetten nu alles op alles om de maatregel terug te draaien. De student staat voorop, maar daar komt voor de universiteiten op administratief gebied veel bij kijken.”

Bron: Spitsnieuws.nl