Onze gastblogger Merel heeft een verassend onderwerp aangepakt: waarom studeren wel degelijk alle stress waard is. Hier lees je haar ervaringen met het eerste semester studeren!

Poe, eindelijk vakantie! Ik had jullie graag eerder willen updaten over mijn studie en de rest van mijn leven, maar ik kon er de tijd en de rust niet voor vinden. Ik heb het gevoel dat deze laatste vier maanden in sneltreinvaart voorbij zijn gegaan… en dat is eigenlijk helemaal niet erg! Hier komen 5 reden waarom studeren alle stress waard is.

Treinen

Die sneltreinvaart valt qua reizen een beetje tegen. Iedere ochtend stap ik in de stoptrein naar Arnhem, vanuit daar door in de intercity naar Nijmegen en het laatste stukje met de Heyendaal shuttle naar mijn school. Ten eerste wil ik even duidelijk maken: ik ben niet ontevreden over de treinen, echt niet. Sterker nog, ik ben ontzettend dankbaar dat ik iedere dag gratis heen en weer kan reizen en dat ik mijn studenten-ov zelfs mag gebruiken voor reisjes die niet richting school gaan! Maar, als de stoptrein langzaam richting Zevenaar rijdt, hou ik altijd even mijn adem in: komen we er voorbij? Áls de trein het namelijk moeilijk krijgt, is dat het vaakst in Zevenaar. De meeste dagen kan ik gewoon opgelucht adem halen en verder slapen. Ja, ik slaap in de trein. Hoe dat mogelijk is, ’s ochtends in de spits terwijl de trein om de drie minuten stopt en mensen tegen elkaar aangedrukt staan? Probeer eens te studeren, je wordt er goed moe van.

Studeren: Drank en… druk!

Een half jaar geleden had ik niet verwacht dat ik zó moe zou zijn. Misschien denken jullie nu dat ik met studeren bedoel: iedere avond uitgaan, veel te veel feestjes bezoeken en af en toe mijn brakke hoofd op school laten zien. Voor mij klopt deze omschrijving niet. Natuurlijk hou ik van een feestje, maar die bewaar ik voor het weekend en héél af en toe voor de donderdagavond, al durf ik dat alleen als ik zeker weet dat ik de stof voor vrijdag af heb (en sinds de afgelopen periode heb ik vrijdags stage, dus is het al helemaal geen goed idee meer). Nee, met studeren bedoel ik vier dagen in de week kwart over 6 opstaan, een uur naar school reizen, lessen volgen die vijf lesuren duren (help!), een uur naar huis reizen, huiswerk maken en het niet begrijpen, nog meer huiswerk maken en het een beetje begrijpen, huiswerk maken waarvan iedereen denkt dat je op de kunstacademie zit, veel te laat gaan slapen (waar geen logische reden voor is, maar ik wil gewoon het moment van opstaan uitstellen en als je wakker bent gaat de tijd langzamer dan wanneer je slaapt), drie keer per nacht wakker worden (en niet eens meer kunnen genieten van de gedachte “Oh, ik kan nog heel lang slapen!”) en als de wekker om 6.12u gaat er niet uit kunnen komen.

Hard werken loont

Zo lijkt het net alsof ik studeren helemaal niet leuk vind, maar dat probeer ik niet te zeggen. Ik vind het ontzettend leuk, ik heb veel mensen leren kennen en wat ik leer op school vind ik heel interessant (meestal). Het komt je alleen niet allemaal aanwaaien, en dat is maar goed ook. Mijn klas is erg gezellig, of zoals sommige klasgenoten zouden zeggen: keigezellig! Ik heb het idee dat iedereen zich welkom voelt en dat iedereen wel iemand gevonden heeft waarmee die een klik heeft. Ook ben ik erg blij met mijn studiekeuze (2e graads lerarenopleiding wiskunde), vooral nu ik stage loop. Iedere donderdag en vrijdag ga ik naar het Candea College in Duiven, om op donderdag voor de klas te staan bij havo en vwo, en op vrijdag bij vmbo basis. Vanaf de tweede week mocht ik al dingen proberen voor de klas, en al een tijdje geef ik iedere week minstens twee lessen. Echt een gek idee dat alles al zo snel gaat, en naar mijn idee gaat het nog goed ook! Mijn twee begeleiders geven me veel positieve feedback en zeggen vaak genoeg “Je bent een eerstejaars hè! Wees trots op jezelf!”, al moet ik op donderdag opletten dat ik wel wat sneller door de stof mag gaan, terwijl ik op vrijdag juist wat meer mag herhalen en met meer voorbeelden mag komen. Grappig om zo het verschil tussen niveaus te zien. Maar niet alleen van mijn begeleiders hoor ik leuke dingen, de leerlingen zelf lijken ook enthousiast! “Bedankt voor de les, mevrouw!” zei een leerling laatst tegen me (IK SMOLT AHW). Ook hoorde ik dat ze vonden dat ik erg zelfverzekerd voor de klas stond. Dat was na de les aan vwo 3 over formules aan elkaar gelijk stellen, toen ik van binnen aan het sterven was omdat ik geen idee had wat de ‘kerstmuts methode’, de ‘papegaaienbek’ en de ‘blokmethode’ inhielden en ik me alles behalve zelfverzekerd voelde. Blijkbaar kan ik dat goed verbergen.

Ontwikkeling

Ik denk ook dat je door te studeren jezelf weer wat meer ontwikkelt. Zo ben ik al best lang opzoek naar een kamer, maar leer ik pas sinds kort koken (oeps). Ik kon het op zich wel, maar ik deed het gewoon nooit. En, ook al ben ik al best lang opzoek naar een kamer, soms wordt de haast even iets minder, bijvoorbeeld wanneer ik op school kom en zie dat mama extra komkommertjes op mijn boterham gedaan heeft. Maar op andere momenten zet ik er weer wat meer haast achter, met name wanneer een vriendin van de middelbare school een kamer heeft gevonden of wanneer je niet naar een feest in je studentenstad kunt omdat je geen slaapplek hebt. Ook ben ik erachter gekomen dat mensen vaak een ander beeld over me hebben dan ik zelf heb, vooral toen ik begon met lesgeven. Verder heb ik ontdekt dat je stresslevel altijd omhoog kan: toen ik nog op het Ulenhof College zat, vond ik het mega stom als mensen zeiden dat de middelbare school “zó chill” was vergeleken met de hoge school of de universiteit, terwijl ik het daar nu stiekem best wel mee eens ben (sorry aan iedereen in zijn examenjaar, ik wilde jullie niet bang maken).

Vakantie

Mijn vrienden van de middelbare school zie ik nu natuurlijk minder. Af en toe kom je iemand tegen in de trein en klets je even bij (als ik niet slaap), of spreek je af in het weekend, maar het is anders dan een jaar geleden. Een jaar geleden was je bijna iedere seconde van de dag samen en maakte je alles samen mee of vertelde je de domste dingen aan elkaar, maar nu doe je dat niet omdat dat compleet out of context is. Dat is jammer, maar niet iets ergs. Eigenlijk is het ook een positieve verandering, want zo hebben we elkaar tenminste nog wat nieuws te vertellen nu we eindelijk weer veel samen kunnen zijn in de vakantie. Naast het achterstallig huiswerk inhalen, onderzoeken schrijven, mijn kamer ophalen (UGH), dik worden met Kerst, dronken worden met Oud & Nieuw en héél véél bijslapen…

 

Meer van Merel lees je HIER