Studeren wordt steeds duurder en veel studenten – en hun ouders – voelen dit sterk. Het studentenleven is natuurlijk veel te leuk om op te geven, dus is het tijd om een bijbaan te vinden die past naast jouw studie maar ook in jouw leven.  Maar wat voor? Daar helpt Kamernet bij. Wij hebben de 16 beste bijbaantjes voor studenten op een rijtje gezet voor je.

1. Vacature sites

Allereerst raden we je aan om je op alle vacature sites in te schrijven. Veel uitzendbureaus hebben uiteenlopende functies beschikbaar, ook functies die misschien bij je opleiding passen. Kijk bijvoorbeeld voor vacatures die online staan.

2. Flexibele bijbanen 

Vaak zie je studenten werken voor goede doelen of promotiewerk. Je kunt gaan flyeren op straat of bij mensen thuis langs om voor grote opdrachtgevers aan de slag te gaan en abonnementen of producten te verkopen. Dit is een ideale bijbaan naast je studie waarbij je vaak een vast uurloon ontvangt, een bonus kunt verdienen en werkt tijdens flexibele tijden. Heb jij een dosis lef en overtuigingskracht? Dan is dit perfecte bijbaan voor jou! In de steden Utrecht, Den Haag en Rotterdam staat bijvoorbeeld deze leuke vacature online.

3. Check vacatures op je campus

Kijk of er open vacatures zijn bij de onderwijsadministratie of student services van je hogeschool/universiteit. Vaak zijn de uren geschikt voor naast je studie en daarnaast betalen de functies vrij goed. Vaak is het wel een voorwaarde dat je staat ingeschreven aan de universiteit, dus na je studie is dit niet verstandig.

4. Oppassen als student

Hoewel dit klinkt als een bijbaan voor tieners, zijn er ook veel studenten die oppassen als bijbaan. De werkuren zijn vaak of in de middag, of juist in de avond. Wat fijn is aan deze baan, is dat wanneer het kind slaapt je gewoon kan chillen – of je paper kan afmaken.

5. Werken in de horeca 

Woon jij op kamers in een studentenstad? Dan zijn er hoogstwaarschijnlijk veel kroegen of restaurantjes waar jij kunt bijspringen in de buurt. Niet ver van je huis, een redelijk salaris en biertjes tijdens je dienst? Klinkt goed! Je kunt ook het overzicht bekijken van alle beschikbare vacatures in de horeca bij jou in de buurt. Je kunt ook aan de slag als zzper in de horeca en verdien minstens 15 euro per uur.

6. Werken in een supermarkt

Ook dit klinkt als een bijbaan voor een scholier, maar onderschat de inkomsten van vakkenvullen of kassa draaien niet!

7. Ouderen helpen 

Een goede daad doen en geld verdienen? Je kunt dit waarmaken door te werken voor ouderen. Soms is dit gezelschap houden, soms computerles geven en soms opruimen. In elk geval zijn de ouderen vaak blij met het gezelschap.

8. Schoonmaken

Je kunt natuurlijk ook schoonmaken. Al klinkt het niet erg aantrekkelijk, valt dit reuze mee! Vaak gaat het om simpele ruimtes. Je kunt ook kijken bij het locale ziekenhuis of kantorencomplex of je er kunt werken. vaak gaat het om lichte schoonmaak taken en een goede vergoeding.

9. Honden uitlaten

Nee, niet alleen filmpersonages hebben zo een baantje. Veel mensen werken fulltime en hebben geen tijd om hun hond uit te laten. Hier kun jij op inspelen! Ga naar het rijkere gedeelte van je stad en vraag zomaar wat rond. Voor jij het weet heb je wat adresjes en een hele business!

10. Op festivals werken

Ben jij ook zo jaloers op mensen die werken op festivals? Betaald worden om op zo een chille locatie te werken? Dit kun jij natuurlijk ook doen – check de websites van de grote festivals en blijf op de hoogte van vacatures. Het is wel heel erg seizoensgebonden werk, maar betaald dan ook vrij goed.

11. Word klusjesman/vrouw 

Ben jij handig? Je kunt je tegenwoordig ook aanmelden om te helpen met klussen, verbouwen en reparaties. Vaak krijg je goed betaald, en wanneer je goed hebt geholpen, kun je wellicht vaker klusjes doen bij hetzelfde adres.

12. Bijles geven

Is klussen iets te heftig voor jou? Gebruik dan je brains in plaats van je spieren en geef bijles aan eerstejaars of scholieren. Informeer bij locale scholen, je eigen universiteit en de vrienden van je ouders, zo kom je snel aan klus! Je kunt ook altijd kijken of je via een bedrijf bijles kunt geven.

13. Werken in de kassen

Woon jij in de buurt van de kassen? Probeer dan een baan te vinden. Werken in de kassen, al is het bloemen plukken of dozen inpakken, verdient onwijs goed. Daarnaast kun je vaak veel uren draaien, waardoor je niet meer dan een dag per week hoeft te werken.

14. Werken in een winkel

Hou jij van mode? Dan is werken in een winkel wellicht wat voor je! Ga naar het lokale winkelcentrum en loop leuke winkels binnen met de vraag of je er wat uurtjes kunt werken. Die personeelskorting is dan ook mooi meegenomen!

15. Callcenter

In een callcenter kan je zomaar veel geld verdienen, vooral als je ook nog bonussen krijgt. Telefonisch producten of diensten verkopen, of juist werken bij de telefonische helpdesk van een bedrijf, je kunt kiezen wat bij je past. Ben je benieuwd welke callcenter vacatures er op dit moment beschikbaar zijn bij jou in de buurt? Bekijk het overzicht van alle callcenter vacatures en solliciteer direct.

16. Hulpje

Een soort heitje-voor-karweitje, maar dan voor geld. Je kunt dan allemaal klusjes oppakken, bijvoorbeeld een schoonmaakklus, een bezorgklus of of huishoudklus. Snel en makkelijk extra geld verdienen is erg simpel op deze manier.

De ideale bijbaan gevonden en een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek? Bereid je goed voor door de website van het bedrijf goed door te nemen en wanneer er een bedrijfsfilm is deze te bekijken. Lees daarnaast de tips van Kamernet om te solliciteren zonder stress.

 

Heb jij een bijbaan die hier niet tussen staat, maar die helemaal geweldig is? Deel je tips dan hieronder!