Den Haag, 18 april 2012 – Studeren zonder stress is tegenwoordig een uitzondering. Slechts 7 procent van de ondervraagden heeft totaal geen last van stress tijdens de studietijd. Daarentegen ervaart 49 procent af en toe stress voor een tentamen of deadline en 34 procent heeft last van chronische stress.

Burn-out
Volgens het onderzoek heeft 10 procent van de studenten een burn-out (gehad) als gevolg van de studie. Een groot deel van deze studenten moet stoppen met de studie om te herstellen. “Ik concentreerde mij volledig op mijn studie, waardoor ik al mijn sociale contacten ben verloren. Hierdoor ben ik terechtgekomen in een depressie en gestopt met studeren”, vertelt één van de ondervraagden.

Studie niet de enige oorzaak
Stress tijdens de studietijd wordt niet alleen veroorzaakt door de studie zelf. Het is een opeenstapeling van zorgen over een langstudeerboete, meedoen aan sociale activiteiten, een bijbaan, zelfstandig wonen en wekelijkse deadlines voor papers en tentamens. Zo legt één van de studenten met chronische stress uit: “Doordat ik op mijzelf woon, moet ik alles zelf regelen en betalen. In combinatie met mijn studie geeft dit veel stress”.
Een andere student die last heeft van chronische stress reageert tot slot: “Ik vind dat er tegenwoordig te veel prestatiedruk op studenten staat. Ik ervaar mijn studietijd niet als ‘leuk’. Als ik mijn medestudenten zo hoor, zij ook niet. Ik ben blij als ik mijn studie heb afgerond en een papiertje op zak heb.”

resultaten