Door middel van antikraak wonen wordt het kraken van leegstaande panden tegengegaan. Antikraak is een vorm van tijdelijk huren en komt vooral voor bij gebouwen, bedrijfspanden en woningen die binnen een bepaalde tijd gesloopt of gerenoveerd worden.

Een vastgoedeigenaar huurt een antikraakbureau in, welke voor hen tijdelijke huurders uitzoekt. Je kunt je voor een klein bedrag inschrijven bij zo’n antikraakbureau om in aanmerking te komen voor antikraak wonen.

Vooral studenten en kunstenaars kiezen ervoor om op deze manier te wonen. Bij antikraak wonen heb je namelijk vaak heel veel ruimte, voor een hele lage prijs. Een nadeel is dat je vaak moet verhuizen en dus wel flexibel moet zijn.

Een ander nadeel van antikraak wonen is dat je veel minder rechten hebt dan wanneer je ‘normaal’ huurt. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van huurbescherming en wordt er geen huurovereenkomst, maar een bruikleenovereenkomst gesloten. Dit betekent dat de opzegtermijn kan variëren van twee weken tot drie maanden. Je dient de woning ook binnen deze termijn te verlaten.