Naar aanleiding van het bericht dat de NS studenten uit de spits wilt hebben, is er veel onrust bij de studenten ontstaan! Veel studenten zitten in complete verbazing en vol ongeloof: is dit serieus? De commotie is te vergelijken met de grote verandering van de studiefinanciering naar het nieuwe leenstelsel. Er is zelfs opgeroepen tot een massale actie van studenten om juist wel in de spits te gaan reizen, om zo te bewijzen dat ze de trein echt hard nodig hebben!

Wanneer studenten buiten de spits zouden reizen, veranderen er nogal wat dingen. Allereerst dienen onderwijsinstellingen hun roosters verplicht aan te passen en dus ook les moeten geven in de avond. De studenten hebben last van het feit dat activiteiten in de avond  zoals werken, sporten en studeren worden genegeerd. Vooral het werken is erg belangrijk, gezien de basisbeurs is afgeschaft en studenten nu het geld moeten lenen naast hun studie. Zonder bijbaan is het vrijwel niet te doen.

Te weinig materieel of te veel studenten?

De vakbonden vinden dat de NS hun fouten en problemen aan het afschuiven is op de studenten. Zij vinden dat de NS structureel dezelfde problemen heeft: waaronder te weinig materieel, volle treinen en slecht onderhoud. Dit schuiven ze af op studenten in de spits, en dus op het onderwijs. De studentenvakbonden zijn vooral kwaad over de manier waarop het gaat: zonder overleg met de studenten zelf. De NS voeren de gesprekken met de hogescholen en universiteiten. Een aantal zou wel voor flexibele roosters voelen. De Hogeschool Utrecht heeft al met de provincie afgesproken tussen vijf en zeven uur les te gaan geven en roostervrije dagen in te voeren.

LSVb

Volgens Stefan Wirken van de LSVb ( de landelijke studenten vakbond) is het nogmaals een aanval op studenten, omdat zij zich al genoeg gepakt voelen door het verdwijnen van de studiefinanciering en het ingaan van het leenstelsel. Nog een financiële verandering zou te snel en te hard aankomen. Op de achtergrond speelt volgens de LSVb de wens van het ministerie van onderwijs om 200 miljoen euro te bezuinigen. Dat geld is nodig om de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Facebook

Op Facebook is een petitie gestart, die al door meer dan 35.000 mensen is getekend. En er is een ludieke actie: het NK treinen. De initiatiefnemers roepen studenten op om maandag massaal – in Nederlandse driekleur of oranje – op de drukste uren de trein nemen ‘om te laten zien hoe hard wij het openbaar vervoer nodig hebben’.

Foto’s

Organisatie ConsumentenClaim roept treinreizigers op foto’s te maken van overvolle treinen. Die kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal voor een mogelijke rechtszaak tegen de NS. De NS heeft aangegeven met de organisatie in gesprek te willen blijven.

Wat vinden jullie hiervan? Wij horen het erg graag in de comments hieronder!