Heb jij ook eindelijk de winterkriebels te pakken? Soms is er geen ontsnappen aan, wie houdt er nou niet van warme choco, perfecte pistes, poeder witte sneeuw en gezelligheid? Wintersport is een perfecte break om te ontsnappen aan alle ergernissen van het volwassen leven en je uit te leven op de pistes (of de bar natuurlijk). Voor alles is de eerste keer, maar Kamernet helpt je om voorbereid de pistes op te gaan. Hier vind je de belangrijkste tips voor als je voor het eerst op wintersport gaat.

  1. Oefenen in Nederland
    Ga een dagje nar Snow World of de Uithof of een andere indoor skihal, hier kun je alvast proeven of snowboarden of skiën iets voor jou is. Hou vooral aanbiedingen op actiesites in de gaten, dan kost het je ook niet super veel!
  2. Kies de juiste tijd uit
    Jij wilt natuurlijk alle ruimte en rust hebben om een professional te worden op de pistes. Het is daarom verstandig om NIET tijdens een schoolvakantie te gaan. Dan kun je namelijk rekenen op allemaal kleine torpedo-speertjes die links en rechts de piste afdalen – niet erg fijn dus! Een college-vrije week is dan een stuk aangenamer.
  3. Kies het juiste skigebied uit
    Daarnaast is het belangrijk een passend gebied uit te kiezen. Meteen de hoogste berg van Canada afdalen is wellicht een beetje hoog gegrepen. Denk aan iets als Winterberg of Tsjechië of Oostenrijk, daar zijn veel meer blauwe pistes. Vermijd dus vooral de rode en zwarte pistes!
  4. Ga een paar keer sporten voor vertrek
    Het heet niet voor niks wintersport, je gaat sporten. Wanneer je helemaal geen conditie hebt, is er een grote kans dat het misgaat en je snel uitgeput bent. Ook zul je sneller een spier verrekken – dus opwarmen is ook een goede tip.
  5. Vraag om spullen
    Wintersport kleren zijn vaak erg prijzig, dus het is verstandig om in de omgeving te vragen of je deze kan lenen. Wanneer je zeker weet dat het echt iets is wat je vaker wilt doen, kun je natuurlijk je eigen gear kopen.
  6. Huur skibenodigheden
    Vooral de materiaalkosten zijn erg prijzig. Gelukkig kun je deze vaak bij aankomst voor een redelijke prijs huren. Soms kun je zelfs een reis boeken waar de materiaalhuur al bij zit inbegrepen.
  7.  Bij aankomst: neem een lesje
    Een proefles vooraf is niet altijd een genoeg. Het is slim om bij aankomst een lesje te boeken en je aan te sluiten bij een groep. Zo kun je wennen aan de pistes van je vakantiebestemming. Daarnaast zijn de meeste instructeurs (of instructrices) erg leuk ;-).
  8. Vergeet je helm niet
    Dit hoeven we niet toe te lichten? Toch? Oké, vooruit: denk aan gladde pistes, ijs zo hard als steen en een verpeste wintersport.
  9. Raak je skipas niet kwijt
    Ergernis, en beginnersfout, nummer 1: het ophouden van de rij omdat je je skipas niet kan vinden. Dus zet je skipas aan een koordje aan je jas voor zekerheid.
  10. ZONNEBRAND
    Misschien klinkt dit als een tip voor iemand die op zomervakantie gaat, maar niets is minder waar. Waar je op je zomervakantie als een kreeft rondloopt, is dat ook zo bij de wintersport. Het enige verschil is dus dat alleen je gezicht de keur kreeft heeft, en de rest van je lichaam normaal is. Dus, goed insmeren bespaard je een hoop schaamte!

 

Heb jij nog meer handige tips voor beginnende wintersporters? Laat ze dan achter hieronder in de comments!